Sommarens vackra natur gör det lätt att glömma att hundar och katter inte ser alla vackra färger precis som vi gör, och därför istället försöker smyga till sig en liten tugga av någon av alla väldoftande växter. Det här kan dock få förödande konsekvenser eftersom vissa växter kan vara väldigt giftiga för hundar och katter. Här berättar vi mer om giftiga växter för hundar och katter, så att du vet vad du ska se upp med.
Lökväxter som tulpaner och narcisser
Rhododendron
Murgröna
Ek
Dessa växter är ofta giftiga när de konsumeras i stora mängder. Det är därför rätt ovanligt att hundar och katter blir förgiftade av dessa eftersom de inte smakar särskilt gott. Längre ner berättar vi mer om växter som är giftiga även i små mängder. Dessa växter är giftiga för hundar och katter i stora mängder:
Sippor
Smörblomma
Dessa växter är väldigt giftiga/dödliga för hundar och katter och ska absolut inte förtäras.
Lökförgiftning syns på hundar och katter genom att de får hemolytisk anemi. Tecken på akut hemolytisk anemi kan uppträda efter flera dagar och symtomen brukar vara svaghet, blekhet, ikterus och kollaps.
Rhododendron anses vara giftigt, vilket innebär att hög konsumtion i mängd eller över tid, kan ge symtom. Bladen och blomman, särskilt nektarn, innehåller giftiga diterpenoider. Symtomen att hålla utkik efter om din hund eller katt ätit rhododendron är anorexi, frekvent sväljning, salivavsöndring, kräkningar, intensiv buksmärta, diarré och förstoppning.
Murgröna innehåller saponiner och polyacetylenföreningar. Alla delar av växten är giftiga, men särskilt bladen. Om din hund eller katt äter murgröna kan den drabbas av magbesvär och irritation i munnen, och hudkontakt kan orsaka allvarlig irritation.
Ekförgiftning hos hund och katt uppträder vanligtvis under våren, när nya blad slår ut, och under hösten när djur äter ekollon. Ek skadar mag-och tarmkanalen, njurarna och levern på hundar och katter och kan vara dödligt.
Bland sippor ingår exempelvis vitsippor, blåsippor, gulsippor och så vidare. Sippor innehåller toxinet protoanemonin, som bryts ned till den giftiga anemonin (narkotiskt). Om din hund eller katt ätit sippor kan den få symtom som salivavsöndring, diarré, gastroenterit. Anemonin orsakar blod i urinen, inflammation i mag-tarmkanalen, skadar nervsystemet och kan leda till döden med kramper eller förlamande symtom.
Smörblommor skadar både mag-tarmkanalen och huden hos hundar och katter. Smörblommans vätska är frätande och kan irritera huden om djuret lägger sig på den. Vissa djur kan utveckla en smak för smörblommor efter förgiftning, vilket gör att de aktivt söker upp blommorna, så håll koll på din hund eller katt om den blivit förgiftad tidigare.
Liljekonvalj innehåller föreningar som är giftiga för hjärtat hos hundar och katter, och har dessutom en laxerande och irriterande effekt på mag-tarmkanalen. Hud- och ögonirritation kan också uppstå vid kontakt.
Om du misstänker att din hund eller katt ätit en giftig växt rekommenderar vi att du låter djuret bli undersökt av en veterinär så snart som möjligt.
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.