När du fått hem din valp och den har fått sina första vaccinationer, är det en bra idé att ta med valpen på valpkurs - gärna så snart som möjligt! Det viktigaste målet med en valpkurs är att vänja valpen vid störningar och stärka ditt och vovvens band. Här berättar vi mer om vad du kan förvänta dig när det är dags för dig och valpen att gå på en första valpkurs tillsammans!
Det finns många anledningar till varför du ska gå på valpkurs ihop med din hund! De kanske 3 främsta anledningarna är:
För att både du och din hund ska få ett roligt och lyckligt hundliv är det viktigt att er vardag fungerar och att din hund lyssnar på dig, annars är det lätt att vardagen fylls av skäll, bus och stök. Under valpkursen jobbar du och din valp tillsammans med en instruktör som ger dig verktygen du behöver inom uppfostran, inlärning och hundar i allmänhet.
Att gå på valpkurs är en rolig aktivitet, både för dig och din hund! Under träningen får valpen öva på att fokusera och lyssna på dig, trots allt annat kul som händer runtomkring. Den kontakten som ni bygger till varandra när hunden är valp kommer vara ovärderlig när hunden växt upp till en vuxen individ. Hunden lär sig även att lita på dig, och att vara lugn och trygg i nya miljöer.
Det är bra för valpar att socialiseras genom att träffa andra hundar och människor - då är en valpkurs det perfekta tillfället! Dessutom får du som ägare chans att prata med andra hundägare och dela era erfarenheter. Kanske du till och med hittar en ny vän som vill hänga med på promenader, ha lekträffar eller kanske hjälpa till som hundvakt när det behövs?
Många privata hundskolor och hundsportklubbar erbjuder olika valpkurser. Kolla in utbudet redan innan valpen flyttar hem; valpkurserna blir ofta snabbt fullbokade. På hundskolornas webbsidor hittar du presentationer av tränarna, kursutbudet, priser och läge. Privata hundskolor kan vara lite dyrare än föreningarnas kurser, men grupperna är ofta små.
Säker inkallning
Plats/stanna
Nej/låta bli
Gå vid sidan
Ögonkontakt
Sitt
Ligg
När din hund blir bättre på dessa basfärdigheter märker du hur mycket det underlättar hundvardagen och förbättrar kontakten mellan dig och din hund.
Hur en valpkurs ser ut beror på vem som arrangerar den, men de flesta kurser brukar varva teori med praktiska övningar. Övningarna är anpassade för just valpar, och kan även övas på hemma. Kom ihåg att din valp inte kommer lära sig allt bara genom att gå på kurs, utan ni behöver öva mycket hemma också för att allt ska sitta.
Hur lång en valpkurs är brukar variera, men oftast brukar kursen bestå av 6-10 tillfällen, där ett kurstillfälle är allt mellan 2-4 timmar.
Hur mycket det kostar att gå på en valpkurs varierar beroende på vem som arrangerar valpkursen, hur många timmar den är och om kurslitteratur ingår eller inte. Oftast ligger priset på ca 800-1200 kr, och ibland tillkommer en kostnad för medlemskap. Består valpkursen av lektioner vid flera olika tillfällen kan priset vara något högre, som ca 1700 kr.
Här kan du anmäla dig till Arken Zoo Valpskola »
Vi rekommenderar att du anmäler din valp till valpkurs så snart det fått alla sina första sprutor. Det är bra att börja tidigt eftersom det är då valpen har som lättast att lära.
När du och din valp har avklarat ert sista kurstillfälle är det bara till att fortsätta träna på allt hemma. Vill du utvecklas mer ihop med din valp kan du anmäla er till andra typer av kursen, som till exempel agility, nosework eller lydnadskurser.
Varför inte anmäla dig och din hund till en kurs i en rolig hundsport? Ett varningens ord kan vara på sin plats: hundsport kan vara beroendeframkallande - inte minst för dig som ägare! Många hundägare har tänkt prova en hundsport bara en gång, för hundens skull, men många år senare finner de sig springande på tävlingsplanen med hundklubbens logga på ryggen, helt begeistrade av sin hobby!
agility
lydnad
rallylydnad
bruksprov
freestyle
heelwork to music
nosework
Agility är bra träning för både dig och din hund och stärker samtidigt er relation. Se hur din hund spritter av glädje när den snabbt och smidigt slingrar sig runt stolpar, kryper genom tunnlar och hoppar över hinder.
Att jobba med luktsinnet kallas för nosework, och i denna träningsform är hunden stjärnan. Föraren måste lita på hundens luktsinne och signaler för att lista ut var måldoften är.
I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.