Förstoppning hos hund, även kallat koprostas, är ett besvärligt tillstånd som innebär att hunden har svårt att tömma tarmen eller inte kan tömma den alls. En förstoppad hund kan ha mycket ont och behöver därför behandlas så att hunden mår bättre. Här berättar vi mer om förstoppning hos hund, som symtom på förstoppning, orsaker till att en hund blir förstoppad och vad du som ägare ska göra om din hund blivit drabbad.
Förstoppning hos hund kan beskrivas som att hunden är hård i magen. Det innebär att hunden har svårt att tömma tarmen eller att den inte kan tömma den alls. Detta kan bero på att avföringen blivit för hård eller att något fastnat i tarmen och då orsakat ett stopp.
Det här är vanliga symtom på att hunden fått stopp i tarmen:
Hunden krystar men får inte ut någon avföring
Hunden krystar men får bara ut lite avföring
Spänd buk
Kräkningar
Nedsatt allmäntillstånd
Förstoppning hos hund eller att en hund är hård i magen kan bero på att hunden har ätit för mycket av något svårsmält (exempelvis djurben), att hunden ätit för mycket mat eller att hunden fått i sig ett främmande föremål (till exempel en leksak) som då orsakat stopp i tarmen.
Även artros kan orsaka förstoppning hos hund, då hunden på grund av stelhet och smärta får svårt att bajsa.
Här kan du läsa mer om artros hos hund.
Om en hund har ont i analen, exempelvis på grund av inflammation i ändtarmen eller problem med analsäckarna, kanske den inte vill eller vågar bajsa, vilket leder till att avföringen ligger kvar i ändtarmen och blir hård.
Här kan du läsa mer om analsäcksinflammation hos hund.
En hund som får för lite motion kan ha lättare för att drabbas av förstoppning. Motion gör nämligen så att avföringen passerar snabbare genom tjocktarmen och inte blir för hård.
Visste du att vätska är viktigt för att hundens tarmrörelser ska hållas regelbundna? En uttorkad hund får hårdare avföring som får svårare att passera tarmen.
En hund kan vanligtvis klara sig i alla fall 48 timmar utan att bajsa, och ibland längre, men det rekommenderas att du uppsöker en veterinär för undersökning om din hund inte bajsar på 46–72 timmar. Detta under förutsättningen att din hund inte kräks och/eller har nedsatt allmäntillstånd.
Är din hund förstoppad? Om hundens tillstånd inte känns allvarligt och du vet med dig att din hund är frisk sedan tidigare kan du börja med att ta många, men långsamma, promenader med din hund samt se till att din hund dricker ordentligt med vatten. Blir din hund inte av med sin förstoppning behöver du uppsöka en veterinär.
Du bör inte medicinera din hund mot förstoppning utan att ha pratat med en veterinär.
Om du misstänker att din hund svalt något den inte ska, exempelvis en leksak, strumpa eller liknande
Om hunden är förstoppad efter att ha ätit ben
Om hunden ätit sand
Om hunden har blod i avföringen
Om hunden får ont när den bajsar eller försöker bajsa
Om hunden inte vill äta eller dricka
Om hunden varit förstoppad i mer än två dagar, trots egenvård
Om hunden är yngre än 6 månader
Nedsatt allmäntillstånd
Kräkningar
Om din hund är så pass förstoppad och hård i magen att du behöver uppsöka veterinär kommer veterinären först utföra en klinisk undersökning på din hund. Den kliniska undersökningen kompletteras sedan vanligtvis med en röntgenundersökning av hundens buk för att se om något fastnat.
Beroende på hundens allmäntillstånd och förstoppningens orsak kan hunden behöva skrivas in för behandling. Då får hunden vanligtvis medicin som gör att avföringen i tarmen blir mjukare så att det blir lättare för hunden att bajsa. Hunden kan även behöva dropp, smärtlindring och/eller laxerande läkemedel. Efter behandlingen kontrolleras vanligtvis hunden med en uppföljande röntgenundersökning för att säkerställa att förstoppningen är löst.
Probiotika är ett kosttillskott som kan hjälpa en hund med magbesvär som exempelvis förstoppning. Probiotika för hundar innehåller nämligen bakterier som bidrar till en normal tarmflora och främjar stabilitet. Även Avital Flora är ett exempel på kosttillskott som kan hjälpa en förstoppad hund att må bättre, då det lugnar en irriterad tarmkanal och främjar ett välfungerade matsmältningssystem.
Här kan du läsa mer om vitaminer och kosttillsskott för hundar.
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.