Olyckor händer så lätt och om det inte finns någon tid att förlora kan du behöva agera direkt. Vad kan du själv göra för att hjälpa din hund i en krissituation? I den här guiden går vi igenom första hjälpen för hund som kan komma väl till användning när olyckan är framme. För att få en fördjupad kunskap rekommenderar vi att du går en första hjälpen-kurs. Kontakta dock alltid en veterinär om du misstänker att din hund är sjuk eller skadad.
Om din hund sätter något i halsen ska du pressa ner hundens tunga och försiktigt dra ut det som fastnat. Det är ytterst viktigt att du gör detta försiktigt så att det främmande objektet inte glider längre ner i hundens strupe. Om du är osäker på om du når objektet är det bättre att låta bli att försöka dra ut det. Främmande objekt kan nämligen göra mer skada om de glider längre ner i strupen.
Om du inte lyckats nå det som fastnat i hundens hals kan du försöka trycka upp den övre delen av buken mot bröstet med knytnäven (Heimlichmanövern).
Kräkningar och diarré kan påverka hundens allmäntillstånd avsevärt, eftersom hunden då förlorar vätska och lätt blir uttorkad. Om din hund drabbas av kräkningar och diarré är det viktigt att du försöker få hunden att dricka vatten. Om hunden mår så dåligt att den inte orkar dricka eller inte kan behålla maten ska du omedelbart kontakta veterinär.
Inte kan behålla mat eller vätska
Har blodig diarré eller kräks
Har svalt ett främmande objekt
Har fått i sig gift
Har ett försämrat allmäntillstånd
Läs mer om diarré hos hund här »
Det är viktigt att göra rent såret noga, antingen genom att spola rent det eller tvätta med en kompress eller en bomullstuss indränkt i sårtvätt. Kompresser har fördelen att inte fastna i såren lika mycket som bomull kan göra. Intorkat blod och smuts i pälsen löses upp med ljummet vatten och torkas bort.
Tänk på det här om din hund har fått ett sår eller ett bett och blöder. Det är viktigt att vara uppmärksam på att bitsår kan se små ut men ändå vara mycket allvarliga.
Använd skyddshandskar om du har sådana hemma
Klipp försiktigt bort pälsen kring såret
Spola rent såret med koksaltlösning
Håll såret torrt och rent
Ha krage på din hund så den inte kommer åt såret
Om hunden blöder mycket sätt på ett tryckbandage för att stoppa blödningen. Har såret inte slutat blöda efter några minuter så ska du uppsöka veterinär.
Om din hund har fått ett allvarligt bett eller skärsår ska du alltid kontakta en veterinär
Undersök hundens tandkött: blåaktigt eller vitt tandkött är ett tecken på problem med blodcirkulationen och andningen
Kontrollera hundens övre luftvägar genom att dra tungan något framåt och titta i svalget.
Avlägsna försiktigt eventuella främmande föremål och var försiktigt så att föremålet inte hamnar längre in i svalget.
Slår hundens hjärta? Kontrollera pulsen på insidan av låret och lyssna/känn på hjärtslagen
Andas hunden? Lyssna på andningen och kontrollera andningsfrekvensen
Ring veterinären och slå på högtalaren så att du kan lyssna på anvisningar och hjälpa din hund samtidigt.
Lägg hunden på sin högra sida (går även bra att ha hunden liggandes på sin vänstra sida).
Räta ut huvudet.
Placera din hand där hundens armbågsspets möter bröstkorgen då frambenet böjs utmed bröstkorgen, och placera din andra hand ovanpå (större hundar).
Pressa dina händer mot varandra och tryck ihop hundens bröstkorg till ca 1/3 till hälften av bröstkorgens djup.
Enhandsgrepp för små hundar med handen runt bröstbenet, fingrarna på ena sidan och tummen på den motsatta sidan.
Börja med 30 kompressioner med en takt på 100–120 kompressioner/minut.
Byt efter 30 kompressioner till att blåsa i hundens nos två gånger: Sträck ut hundens hals något, dra ut tungan och använd dina händer kring hundens nos för att få det så tätt som möjligt. Placera din mun över hundens nos och blås så att bröstkorgen reser sig. Kom ihåg att inte blåsa för hårt om hunden är liten!
Upprepa ”30 kompressioner – 2 inblåsningar” tills hunden andas igen. Är du på väg till veterinären så fortsätt HLR under transporten.
Transportera hunden genast till veterinär eller djursjukhus när andning och puls har kommit i gång igen.
Symptom på överhettning kan vara andningssvårigheter, flåsande och flämtande, salivering, orkeslöshet, vinglighet, röda och/eller torra slemhinnor i munnen och i ögonen, stirrighet, förvirring, orolighet, ökad puls, svimning, kräkningar och/eller diarré.
Kontakta omedelbart veterinär
Erbjud hunden vatten
Håll hunden stilla
Kyl ner hunden med kallt vatten, dock ej med iskallt vatten. Du kan även linda in hunden i blöta handdukar.
Erbjud hunden skugga och fläkt
Ta temperaturen (i ändtarmen, hundens temperatur ska ligga mellan 38 och 39 grader)
Läs mer om överhettning hos hund här »
Kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om du misstänker att din hund mår dåligt. Arken Zoo Veterinärkliniker ligger intill flera av våra butiker runt om i Sverige. Här hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur.
Boka tid hos någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker här »
För att inte stressa hunden för mycket är det enklast att den står på alla fyra. Ena handen knyts och sätts bakom bröstbenet med tummen uppåt. Den andra handen läggs på knytnäven. Gör ett kraftigt tryck med händerna högst 4–5 gånger för att avlägsna föremålet. Om hunden ligger ner står man bakom den, har en knuten näve bakom bröstbenet och använder den andra handen som stöd på hundens rygg alternativt läggs handen på knytnäven om det är möjligt.
I en första hjälpen-låda för hundar är det exempelvis bra att ha skyddshandskar, termometer, gasbindor, kompress, plåstertejp, koksaltlösning, sterila våtservetter och pincett.
En hund ska ha 60–120 hjärtslag per minut.
Tecken på att din hund har satt något i halsen kan vara andningsproblem, salivering, hosta, blåa slemhinnor och att hunden frenetiskt stryker med tassarna mot nosen.
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.