Illern är ett aktivt, nyfiket och intelligent litet rovdjur som har vunnit många människors hjärtan som husdjur. Här hittar du fakta om den omtyckta illern, som illerns personlighet, kost, hemmiljö och vad som är bra att tänka på innan du köper en iller!
Vetenskapligt namn: Mustela putorius furo
Utbredningsområde: Nordafrika och västra Eurasien.
Livslängd: ca 7–8 år
Storlek: 600–2000 g beroende på hona eller hane (illerhonor är påtagligt mindre än illerhanar)
Sällskaplig, nyfiken och aktiv, men har en djupt rotad jaktinstinkt
Illern kommer ursprungligen från Nordafrika och västra Eurasien. Även om det finns vilda illrar betraktas tamillern som domesticerad då människan har haft illrar som "husdjur" i nästan 2000 år. Förr användes illern till jakt och för att utrota smågnagare i tättbebyggda områden, men idag är tamillern främst ett sällskapsdjur och omtyckt familjemedlem i många hem.
Många som inte läst på om husdjuret iller har en uppfattning om att illern är ett något ilsket djur som tuggar sönder allt i hemmet och luktar lite konstigt. Faktum är att en väl omhändertagen iller är nyfiken, kelig, lekfull och vänlig – även fast den har en förkärlek för att tugga på spännande saker. En iller som inte får uppmärksamhet och kärlek av sin ägare kan mycket väl bli både sur och vresig, precis som alla andra husdjur som inte får den skötsel de behöver.
Då illern är både ett nyfiket och aktivt djur brukar den gillar att krypa in i trånga utrymmen - en iller kan komma igenom öppningar som är så små som 2,5 cm! Som tidigare nämnt är även att tugga på saker en aktivitet som många illrar älskar, så det är bäst att illersäkra ditt hem så att din iller inte får i sig öronproppar, plastbitar eller annat "gott". Illrar är mycket lekfulla och älskar leksaker som tunnlar, tuggben, hängmattor, bollar och så vidare. Tänk bara på att leksakerna ska vara illersäkra! När illern inte är aktiv sover den. Det behöver man göra om man ska orka busa, leka och vara påhittig resterande tid. Iller är även ett intelligent djur, så passa på att lära din iller lite roliga tricks som underhållning för både dig och din lilla kompis!
Även fäst illern är sällskaplig kan den bita ifrån om den är missnöjd, arg eller rädd. Därför är det viktigt att hantera illern ordentligt redan när den är en liten valp. Att en iller bits ska egentligen inte tolereras utan som illerägare ska man alltid sträva efter att uppfostra sin iller till att inte ta till bett. Det är viktigt att en vuxen alltid har uppsyn över umgänget mellan barn och iller.Iller är även ett rovdjur med en djupt rotad jaktinstinkt. Därför rekommenderas det inte att skaffa en iller om du bor i ett hem med smådjur som kanin, marsvin, hamster eller fågel, eller mycket små barn.
Iller är ett lekfullt och nyfiket djur som är mycket aktivt och älskar att krypa in i trånga utrymmen eller tugga på spännande saker. Många som köper iller väljer att ha två eller flera illrar, men det brukar även gå bra att endast ha en iller som husdjur. Det är dock viktigt att tänka på att illrar är sociala djur som helst vill få umgås med andra illrar att leka med på sitt naturliga sätt. Illrar brukar tycka om att jaga varandra, brottas och retas, och illerkompisar ger även sällskap de stunder då du som ägare inte är hemma.
Du behöver även vara redo för ansvaret som kommer med att äga en iller. En iller lever vanligtvis i ca 7–8 år och under hela denna tid behöver din iller skötas om. Du kommer behöva mata din iller, leka med den, städa i buren och kontrollera att illern är frisk och mår bra. Om den är sjuk behöver du ta den till veterinären och vara beredd på veterinärkostnader. Även alla tillbehören till en iller kostar pengar, som bur, mat, leksaker med mera.
Om du blir allergisk eller tröttnar på din iller behöver du se till att den får ett nytt bra hem. I många fall är det barnen i familjen som vill ha en iller, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har ansvar för illerns liv och att den mår bra och har allt den behöver.
Illrar är strikta köttätare och behöver därför en proteinrik kost av hög kvalitet. Kosten ska även ha en låg kolhydrat- och fiberhalt. Det finns pellets i form av helfoder till illrar, men du kan även ge din iller proteinrik kattmat av hög kvalitet, eller färskfoder för katter. Torrfoder för hundar ska inte ges till en iller då det kan innehålla för mycket spannmål, fibrer och för mycket växtproteiner. Du kan även variera pellets och kattmat med färska köttbitar som exempelvis våm, hjärta, lever och lungor. Om produkterna är färska kan de ges råa.
De flesta illerägare har inte sin iller i bur utan låter illern går fritt i hemmet som en hund eller innekatt. Dock kan det vara bra att ha en egen plats till illern där den kan sova, äta, gå på toa och ha sina leksaker. Här kan du ställa ett mysigt hus eller en bolåda med filtar i där illern kan sova skönt. Många illrar uppskattar även hängmattor att sova i!
Om du planerar att ha din iller i en bur är det viktigt att tänka på att buren måste ha gott om utrymme där illern får plats att leka och röra på sig ordentligt. Det är även viktigt att du varje dag släpper ut illern då och då under långa stunder, så den får springa av sig och utforska omgivningarna.
En iller blir könsmogen redan första våren efter sin födsel. Honillrar löper oavbrutet tills de blir parade, kastrerade eller behandlade med hormoner, men en lång löpperiod kan slutligen leda till blodbrist. Därför bör du inte låta din illerhona löpa för länge. En illerhona är dräktig i 41–43 dagar och en kull brukar vanligtvis bestå av åtta valpar. När en illervalp föds är den liten och hjälplös, men den växer fort. En illervalp kan äta fast föda redan vid 3 veckors ålder. Vid 8 veckors ålder är valparna redo att lämna sin mamma och flytta in till sitt nya hem.
Illrar har ett oförtjänt rykte om sig att de luktar illa, men faktum är att en kastrerad iller inte luktar mer än något annat husdjur om man rengör toalådan och tvättar bäddmaterialet regelbundet. Precis som alla husdjur har dock illrar en egen doft. Denna brukar beskrivas som lite myskaktig, nästan som honung. Om du upplever att din iller luktar illa ska du främst rengöra toan och illers tillhörigheter - bada dock inte din iller för ofta. Bad torkar ut illerns hud som då börjar arbeta hårdare för att ersätta de oljor som tvättats bort. Detta kan resultera i att illern börjar lukta mer och mer. Många badar sin iller en gång i månaden eller ännu mer sällan.
Många har flera illrar tillsammans, men det brukar även gå bra att ha endast en iller. Dock är illrar sociala djur och om de har en kompis får de utlopp för sina naturliga instinkter vid lek och umgänge. Om du vid ett senare tillfälle väljer att skaffa en kompis till din iller får du vara beredd på att det kan bli bråk till en början tills de kommit fram till vem som bestämmer.
Om du söker ett aktivt, nyfiket och sällskapligt husdjur som du gärna vill lägga ner tid på och umgås med är iller ett bra husdjur. Iller är inget husdjur du kan lämna i en bur över dagen för att leka med när du känner för det. Många illrar är frigående i hemmet, precis som hundar, och älskar att leka, busa och utforska.
Illrar har olika ljud för att kommunicera och uttrycka sig. De kan exempelvis gny, skälla, pipa och tjattra. Illrar är dock normalt sett ganska tysta djur. Tänk på att framför allt illervalpar använder sin mun för att utforska olika saker, inklusive fingrar och tröjärmar, men det är inte samma sak som att bitas.
Precis som alla husdjur kan även en iller bitas. Detta är dock inte ett önskvärt beteende och en väluppfostrad iller ska inte vara bitsk.
Illrar är kända för att älska att tugga på saker. Därför är det bra att illersäkra hemmet innan du hämtar hem din iller. Plocka bort allt som du är rädd om eller avgränsa hemmet så att din iller inte har tillgång till alla rum. Se även till att din iller har tillräckligt med roliga leksaker att underhålla sig med, så att den inte blir lika sugen på att testa annat. Många illrar älskar att gräva, så kom ihåg att även krukor kan vara i farozonen. Illrar biter normalt sett inte på sladdar eller river på tapeter och möbler, men såklart finns det individer som kan komma att göra även detta. Om din iller älskar att tugga på sådant den inte får tugga på kan du testa att använda en spray som gör att föremålet inte smakar så gott.
En väluppfostrad iller ska varken vara aggressiv eller ilsken. Om din iller visar sådana här beteenden bör du fundera på vad som kan vara fel, exempelvis att den är rädd, uttråkad, sjuk eller inte mår bra i sin hemmiljö.
Här hittar du allt för smådjur som mat, leksaker, godis och inredning till buren. Perfekt för smådjur som kaniner, marsvin, hamstrar, fåglar med mera!