Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Dvärghamster

Dvärghamster är ett populärt litet sällskapsdjur, särskilt bland de yngre husdjursägarna, kanske tack vare sin fluffiga lilla kroppshydda och svarta knappnålsögon. I denna guide berättar vi mer om dvärghamstern, som vilka olika raser av dvärghamster som finns, hur du inreder hamsterburen och vad dvärghamstrar ska äta.

Vilken sorts dvärghamster vill du ha?

Det finns flera olika arter av dvärghamstrar och det är bra att veta vilken sort du tänkt köpa eftersom deras beteenden och behov skiljer sig något åt. De vanligaste arterna är Campbells dvärghamster, rysk vintervit hamster och roborovski dvärghamster. Ibland kan man se något som kallas Sibirisk dvärghamster till salu och det är ett samlingsnamn för hybrider mellan rysk vintervit dvärghamster och campbells dvärghamster och är alltså egentligen inte en egen art. 

För att dina hamstrar ska må bra hela livet och för att du och dina små vänner ska kunna ha roligt tillsammans så är det viktigt att ge sina hamstrar rätt sorts omvårdnad och att tillgodose deras naturliga behov. Här kommer råd om hur du sköter om dina små dvärghamstrar!  

Lite fakta om dvärghamstrar

Campbells dvärghamster

  • Namn och vetenskapligt namn: Campbells dvärghamster - phodopus campbelli
    Utbredningsområde: Kazakstan, men även Kina, Mongoliet och Ryssland

  • Livslängd: 2-3 år

  • Storlek: 10-12 cm, ca 55-65 gram. Campbells dvärghamster är den största av de tre dvärghamstrarna vi skriver om här. Det kan vara svårt att se skillnad på campbells och den vintervita dvärghamstern och i handeln är det vanligt med hybrider mellan dessa. De kallas ofta sibirisk dvärghamster.

  • Färger: Campbells kommer i några fler olika färger än rysk vintervit dvärghamster.

  • Burkompisar: Campbells dvärghamster brukar vara lätta att hålla i grupper och de är extremt sociala och uppmärksamma på sin omgivning.

Rysk vintervit dvärghamster

  • Namn och vetenskapligt namn: Rysk vintervit dvärghamster - Phodopus sungorus

  • Utbredningsområde: Sibirien, men även nordöstra Kina, Mongoliet och Kazakstan

  • Livslängd: 2-3 år

  • Storlek: 9-10 cm, 55-65 gram

  • Färger: Det som är unikt med den ryska vintervita dvärghamstern är att de byter färg när det börjar bli vinter. Färgen blir successivt ljusare när solljuset minskar och dagarna blir kortare. På våren börjar deras vanliga färg komma tillbaka. Det här är en anpassning till deras liv i det vilda, där den föränderliga färgen är perfekt kamouflage till sin omgivning.
    Vintervita dvärghamstrar är bättre anpassade för kallare klimat, det märker man bland annat på att de har päls på tassarna för att hålla värmen bättre.

  • Burkompisar: Det bästa är att skaffa två ryska vintervita dvärghamstrar av samma kön samtidigt, det kan vara lite svårt att introducera nya individer till vuxna hamstrar. Ha en så stor bur som möjligt och se till att det finns två av allt i buren, två hus, två matskålar med mera så att de inte behöver känna att de måste vakta resurser.

Roborovski dvärghamster

  • Namn och vetenskapligt namn: Roborovski dvärghamster - Phodopus roborovskii
    Utbredningsområde: Mongoliet, Ryssland, Kina

  • Livslängd: 2-3år

  • Storlek: 6-7 cm, 20-25 gram. Roborovskin är den minsta av dessa dvärghamsterarter.

  • Burkompis: Roborovski trivs allra bäst om de har minst en kompis, men gärna en hel grupp.

  • Övrig fakta: De kallas även för ökenhamster eftersom att de kommer från öken- och stäppmiljöer. Roborovski är svårast att få tam av dessa tre arter men det är såklart fullt möjligt om man bara har mycket tålamod och går varsamt fram. De är väldigt aktiva och vill både springa mycket och gräva djupt så de behöver en stor bur med plats för både hjul och ett djupt lager bottenmaterial.

Dvärghamstar är väldigt aktiva djur

Vilda dvärghamstrar kan springa flera kilometer varje natt i jakt på föda, så trots att de är små har de ett stort rörelsebehov. De gräver komplexa tunnelsystem som kan sträcka sig 2-3 meter ner i marken. Dvärghamstrar är mest aktiva på natten och det kan man behöva tänka på när man bestämmer var buren ska stå. Det kanske inte är den smartaste idén att låta den stå precis intill huvudkudden om man inte vill hållas vaken natten igenom. Dvärghamstrar är även aktiva vid skymning och gryning så det finns tid att umgås med sin lilla dvärghamster utan att väcka den mitt på dagen.

Vad ska jag tänka på innan jag skaffar en dvärghamster?

  • Dvärghamstrar ska hållas i par eller i grupp. Det är dock inte säkert att alla individer går ihop. För att öka sannolikheten att de trivs tillsammans är det viktigt att du ger dem en stor bur med gott om resurser så det inte blir bråk. Med det menas att det ska finnas fler bohålor, fler ställen som de kan äta mat på och stor golvyta att röra sig på utan att behöva springa på varandra.

  • Dvärghamstrar behöver, och älskar, att röra på sig. Dvärghamstrar må vara små, men de har fortfarande ett stort rörelsebehov.

  • En dvärghamster lever i ungefär 2-3 år. Är du redo för ansvaret? Under tiden ni har tillsammans behöver dvärghamstrarna daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa hamsterburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en hamstervakt. Precis som med andra husdjur behöver hamstrarna din omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall hamstern skulle bli sjuk. Om du blir allergisk eller tröttnar behöver du se till att hamstrarna får ett nytt bra hem.

  • Det är du som vuxen som har ansvar över dvärghamstern. I många fall är det barnen i familjen som vill ha en liten hamster, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att era husdjur mår bra.

Hur ska dvärghamstrar bo?

Hur stor bur behöver en dvärghamster?

Enligt svensk djurskyddslag så ska en bur till dvärghamstrar vara minst 0.09 kvadratmeter, minsta mått på kortaste sidan ska vara 25 cm och minsta höjden 20 cm. På denna yta kan man lagligt ha två dvärghamstrar, men som alltid anger minimimåtten den minsta lagliga ytan och desto större yta man kan ge sina små pälsvänner desto bättre är det. 

Dvärghamstrar måste kunna gräva i sin bur

Dvärghamstrar kan som sagt gräva gångar som går flera meter ner i jorden och därför är det viktigt att de får ett djupt lager med bottenmaterial. För att inte strömedlet ska skvätta ur så lätt är det bra om bottendelen av hamstrarnas bur är djup och att eventuell gallerdel inte börjar för långt ner. Duna-burar som består helt av plast förutom gallerluckan samt glasburar som ser ut som akvarier med en nätdel ovantill möjliggör ett ordentligt djup i bottenmaterialet.
Studier har visat att hamstrar som hålls i utrymmen med en minst 4 cm djup ströbädd uppvisar färre beteenden som att gnaga på gallret och att springa i hjul än hamstrar som har tillgång till en ströbädd som är grundare än 4 cm.

Buren till dina dvärghamstrar får inte vara för hög

En allt för hög gallerbur kan vara direkt olämplig för dvärghamstrar eftersom de inte är jättebra på att klättra och skaderisken är ganska stor om de tappar greppet när de är högt uppe på gallerväggen. Om man har en hög bur till sina hamstrar är det viktigt att man sätter in många hyllplan och annan inredning som minskar fallhöjden. En hög bur får aldrig bli på bekostnad av golvyta. Till dvärghamstrar är det definitivt viktigare med större bottenyta än hög höjd på buren. 

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller dvärghamstrar som sällskapsdjur (L80). Det är varje hamsterägares skyldighet att hålla sig uppdaterad och följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga dvärghamstrar ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta! Läs mer på Jordbruksverket.

När du kommer hem med dina dvärghamstrar

Innan du kommer hem med dina dvärghamstrar så är det viktigt att se till att buren och alla tillbehör har ställts iordning. Det är väldigt stressande för dvärghamstrarna att transporteras och byta miljö och om man kan göra detta så smidigt som möjligt så är det bra. Tänk på att välja ett bra ställe att ha buren på - undvik drag, att det är för varmt/kallt eller för stimmigt. Dvärghamstrar tycker om att vara vakna på natten, när vi vill ha lugn och ro, så att ha buren bredvid sängen kan störa din sömn.

Inredning i din dvärghamsterbur

  • På botten i sin bur ska de ha ett tjockt lager med bottenmaterial så de kan gräva. Det ska vara dammfritt och absorberande och gärna kunna hålla grävda gångar så man kan med fördel blanda olika sorters bottenmaterial, exempelvis Millamore aspspån och stö gjort av hampa eller pappersmassa.

  • Dvärghamstrar ska ha en bolåda som är minst 14x11 cm och 10 cm hög och om man har en bur som inte är större än minimimåtten så kommer bolåda ta upp ungefär halva burutrymmet. Man ska ge dvärghamstrarna bomaterial som de kan bädda med och som består av material som kan flätas samman. De kan alltså inte få vanligt bottenspån att boa med utan det ska bestå av något annat. 

  • Dvärghamstrar gillar trygga gömställen – ställ gärna in flera hus och tunnlar i buren, då kan hamstern välja sin favorit, om man har fler hamstrar är det viktigt att se till att det finns tillräckligt många bolådor eller bohålor så alla djuren kan gå undan samtidigt utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår. Ofta är det så att djur som har möjlighet att komma undan och gömma sig blir tryggare och vågar komma fram mer.

  • Många hamstrar tycker om att få hjälp med pälsskötseln genom att ha ett sandbad med finkorning sand tillgänglig. Använd gärna en stor, tung keramikskål så hamstern får plats ordentligt när den rullar runt och att skålen inte välter lätt.

  • Ibland tycker hamstern att sandbadet även är ett perfekt ställe att utföra sina behov på. Ge gärna dvärghamstern möjlighet att välja en behållare till att sandbada i och en att göra sina behov i. Dvärghamstrar är vanedjur och hittar ofta ett hörn som de oftast kissar i. Ställ en av sandbehållarna där så blir städningen av buren lite lättare. 

  • Du behöver även fixa lite underhållning och sysselsättning. Dvärghamstrars tänder växer hela tiden så det är viktigt att de har många olika saker att gnaga på tillgängligt. Trä och kartong är bra material till både hus och leksaker eftersom att dvärghamstrarna kommer att gnaga på allt man lägger ner i buren. Därför är det inte så bra med plastsaker. Ett motionshjul är att rekommendera till dina små dvärghamstrar för att de ska få utlopp för sitt stora rörelsebehov. Se till att köpa ett tillräckligt stort hjul, ca 20 cm i diameter rekommenderas som minsta storlek till dvärghamstrar. 

Så tar du hand om dina dvärghamstrar

Kolla igenom dvärghamstrarna varje dag - då håller du koll på att dina små dvärghamstrar är friska och inte skadat sig. Undersök:

  • Päls 

  • Öron

  • Ögon

  • Klor 

  • Tänder

  • Kropp – känn efter sår och svullnader

Dvärghamsterburen behöver städas lite varje dag

Städa undan avföring och fuktigt bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med mat och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också, glöm inte pipen. Ett trick för att se hur mycket dina dvärghamstrar dricker är att fylla flaskan full varje dag. Kika på hamstrarnas matförråd, där de gömmer sin hamstrade mat. Om de fått färsk föda kan du ta bort den så den inte börjar ruttna. Om dina hamstrar har ett sandbad eller en toalettlåda så behöver du byta ut sanden så fort den blir nedsmutsad av urin och avföring. Beroende på hur många dvärghamstrar du har, och vilken yta de delar på, så behöver du storstäda buren minst en gång i veckan. Tänk på att spara det strömaterial som inte är nedsmutsat, på så sätt sparar du på miljön och när du återanvänder det så kommer buren dofta bekant av hamstrarnas lukt igen och den blir inte lika stressad. Släng aldrig ut allt av hamstrarnas bäddmaterial heller, utan spara så mycket som går och fyll sedan på med nytt.

Dvärghamstrar behöver alltid ha något att tugga på

Dvärghamsterns tänder växer ständigt. Se till att ge din dvärghamster foder och saker som hjälper till att slipa ner tänderna: fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. För långa tänder gör ont och leder ofta till att dvärghamstern slutar äta. Då behöver ni besöka en veterinär och få hjälp att slipa ner dem.

Det här ska en dvärghamster äta

  • Dvärghamstrar är omnivorer, det vill säga allätare, och äter både vegetabilisk och animalisk föda. I det vilda äter dvärghamstrar frön, nötter, rötter, örter, frukter, spannmål, maskar, insekter och de kan till och med fånga små grodor och ödlor. Dvärghamstermat ska innehålla minst 16% protein och max 4% fett. Unga dvärghamstrar som växer, dräktiga och digivande honor kan behöva lite högre fett- och proteinhalt. Dvärghamstrar har lättare att få diabetes och det är därför viktigt att hålla fettnivån låg och inte servera några extra snabba kolhydrater till dem.

  • Dvärghamstrar ska ha fri tillgång till foder, men de behöver för den delens skull inte ha en överfylld matskålen hela tiden. Det är ännu bättre att sprida ut en del pellets eller lite av gnagarblandningen i bottenmaterialet i buren så att dina små hamstrar får leta efter sin mat. Det gör att maten räcker längre och att hamstrarna ofta faktiskt äter upp det de hittar istället för att bara välja det godaste och rata resten.

  • Fördelen med pellets är att alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som dvärghamstern behöver finns i varje liten bit, men det kanske inte är den roligaste maten.

    Gnagarblandningar avsedda till dvärghamstrar din hamster möjlighet att sortera och välja vad den ska äta vilket är en viktig del av födosöksbeteendet, men det kan också göra att din hamster inte får i sig allt den behöver. Så en kombination av pellets och gnagarblandning brukar vara det bästa.

  • Utöver vanliga maten så kan man ge sin dvärghamster små mängder av grönsaker, kokt kött, ägg och laktosfri yoghurt. En mjölmask då och då brukar verkligen uppskattas! Man kan även ge sin hamser små mängder med magra fröer, då kan dvärghamstrarna skala, öppna och trixa med dessa vilket ger de små hamstrarna stimulans.

  • Dvärghamstrar ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. När man har flera dvärghamstrar rekommenderas det att man har fler vattenflaskor så att alla hamstrar kan dricka samtidigt och på så sätt undviker man även att någon hamster inte får dricka om det är konflikter i gruppen och den inte vågar sig fram till vattenflaskan. 

  • Eftersom dvärghamstern är ett hamstrande djur så samlar den mat som ibland hinner bli dålig innan hamstern äter upp den. Därför måste man hålla koll där hamstern har sitt lager och slänga mat innan den börjar ruttna och lukta illa.

  • Dvärghamstrar ska INTE ha salt- och mineralstenar, de ger allt för stor belastning på deras njurar och förkortar sannolikt livslängden.

Hur ska jag aktivera mina dvärghamstrar?

Hamsterhjul till dvärghamstrar

Många dvärghamstrar tycker om att springa i hamsterhjul, men det är väldigt viktigt att du köper ett som är tillräckligt stort så att din hamster inte skadar ryggen. Hamsterhjulet ska vara så pass stort att en fullvuxen dvärghamster kan springa med rygglinjen rak. 

Hamsterbollar till dvärghamstrar

Vi rekommenderar inte att köpa en så kallad hamsterboll till sin dvärghamster. Anledningen till det är dels skaderisken - om bollen råkar komma lite för nära en trappavsats kan det gå riktigt illa för din hamster. Den andra anledning är att hamstern inte har någon möjlighet att påverka sin situation och kliva ur bollen om den känner sig stressad eller helt enkelt inte vill springa i den längre. 

Rasthage till dvärghamster

Vad som är ett mycket bättre alternativ är att montera en rasthage eller hamstersäkra ett rum och låta dvärghamstrarna springa fritt en stund under uppsyn. Är det svårt att se till att ett rum inte innehåller saker som dina hamstrar kan skada sig på, eller om det finns risk att en katt eller hund kommer åt hamstrarna där, så kan man säkra kanterna på ett bord och låta dvärghamstrarna springa runt på bordet en stund. Ställ ut några bolådor som dina hamstrar kan gömma sig i om de vill, montera några klätterställningar, lägg några toalettrullar kors och tvärs och sprid ut lite gott godis så kommer säkert dvärghamstrarna ha superkul!

Om din dvärghamster blir sjuk eller börjar bete sig annorlunda

Redan innan du skaffar dina dvärghamstrar bör du hitta en veterinär som är duktig på smådjur så du vet vart du ska vända dig om något problem uppstår. Hamstrar är mästare på att dölja symptom på sjukdomar och skador. Det är helt naturligt för ett bytesdjur att göra så, men det ställer lite högre krav på oss som hamsterägare att kunna upptäcka förändringar. 

Allra bäst är att föra journal över dina dvärghamstrar, deras skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om din hamster skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård. En frisk dvärghamster har ögon som är blanka och inte rinner, pälsen är sidenglänsande och tät, kroppsformen är jämnt spolformad, nosen ska vara torr och din hamster ska vara pigg och uppmärksam. 

Tecken på att din hamster är sjuk:

  • Ögonen är infekterade och ihopklibbade

  • Nosen är fuktig

  • Pälsen är tovig och matt

  • Kroppen är inte cylinderformad utan insjunken vid flankerna

  • Det finns knutor eller knölar i eller under huden

  • Området kring analöppningen är kladdigt

  • Hamsterns beteende har förändrats

Fortplantning och könsbestämning på en dvärghamster

En dvärghamster blir könsmogen vid ca ca 3-5 veckors ålder och det är viktigt att honor och hanar har delats vid det laget så att inte syskonen parar sig med varandra. Honorna kan gå kvar hos sin mamma.

Dvärghamsterungar

En campbells och rysk vintervit dvärghamster är dräktig i ca 18 dygn och får ca 10-11 ungar per kull och en roborovskis dvärghamster är dräktig ca 20-22 dygn och får ca 9 ungar per kull. Dvärghamsterungarna föds blinda, döva och utan päls och deras ögon öppnas när ungarna är ca 12-14 dagar. Hamsterungarna börjar vänjas av från att dia sin mamma vid ca 3 veckors ålder och är redo att flytta till ett nytt hem när de är 4-5 veckor gamla.

Hur ser jag om en dvärghamster är en hona eller hane?

Du ser skillnad på dvärghamsterhanar och dvärghamsterhonor genom att titta på avståndet mellan könsöppning och anus. Hos hanar är avståndet längre och när hanen är fullvuxen har han en tydlig pung. 

Inköpslista till din dvärghamster

  • Faktabok om dvärghamstrar
  • Bur med stor bottenyta och hög kant
  • Transportbur
  • Hus
  • Toalåda
  • Sandbad
  • Finkornig sand
  • Matskål av keramik
  • Vattenflaska/vattenflaskor
  • Rengöringsmedel till burbotten
  • Dammfritt bottenströ
  • Pellets till dvärghamstrar
  • Eventuellt fröblandning till dvärghamstrar
  • Gnagleksaker av trä och kartong
  • Aktivering: hamsterhjul, klätterställning, tunnel, hyllplan med mera

Vanliga frågor om dvärghamster

Hur mycket mat ska en dvärghamster ha?

För dvärghamstrar är det viktigt att ha obegränsad tillgång till mat, men det är inte nödvändigt att ha en överfylld matskål stående hela tiden. Istället är det bättre att sprida ut en del pellets eller en liten mängd av gnagarblandningen i bottenmaterialet i buren. På så sätt uppmuntrar du dina små hamstrar att söka efter maten och får samtidigt tillfredsställa deras naturliga beteende.

Är dvärghamstrar flockdjur?

De flesta dvärghamstrar trivs i par eller små grupper och man ska alltid sträva efter att ha dvärghamstrar minst två och två. Vissa dvärghamstrar kan dock vara aggressiva mot andra dvärghamstrar, och då är det kanske bäst att dvärghamstern bor själv eller introduceras till en annan burkompis. Roborovskis trivs inte själva utan måste ha minst en kompis för att trivas som bäst, men gärna en hel grupp.

När är en dvärghamster fullvuxen?

En dvärghamster blir könsmogen vid ca 3–5 veckor och när dvärghamstern är runt 4-5 månader brukar den anses vara fullvuxen.

Var hittar jag en veterinär till dvärghamster?

Innan du skaffar din dvärghamster kan det vara bra att ha kollat upp en bra veterinär som du kan ta din dvärghamster till ifall den skulle bli sjuk. Googla på bra veterinärkliniker nära dig, gärna någon som är specialiserad på smådjur så att din dvärghamster får rätt vård.

Tips på produkter till din dvärghamster

Allt för hamstrar

Här hittar du allt för hamster, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga hamstertillbehör.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?