Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så utfodrar du en dräktig tik och diande valpar

Vad en hund äter för foder under sitt liv beror på behoven som uppkommer under hundens olika livsstadier. Sådana livsstadier kan vara allt från nyfödd valp och aktiv vuxen till dräktig tik, tik med diande valpar och slutligen senior. En hund går igenom många olika faser i sitt liv, och varje fas ställer egna krav på hundens foder. En lyckad dräktighet och digivning är avgörande för att få friska valpar, och för att valparna ska växa upp till starka och hälsosamma hundar spelar korrekt utfodring och näring en stor roll. I denna guide berättar vi mer om kostbehoven för dräktiga tikar, tikar med diande valpar, nyfödda valpar och växande valpar.

Foder för dräktiga tikar

Mindre än 30% av fostrets tillväxt sker under de första 5 veckorna, vilket leder till att tiken inte ökar särskilt mycket i vikt eller få ett ökat energibehov under den här tiden. Under de sista 3 veckorna av dräktigheten ökar tikens energibehov gradvis, vilket innebär ca 1,2–1,5 gånger hennes vanliga energibehov. Kom ihåg att det inte finns mycket plats för mat i tikens mage, så ge henne små portioner flera gånger om dagen. Övergå gärna till ett mer energirikt foder för att säkerställa att hennes energibehov blir uppfyllt. Det mest praktiska valet brukar vara att använda samma foder till mamman som till de kommande valparna.

Foder för tikar med diande valpar

Tikens näringsbehov

Efter att tiken fött sina valpar ökar hennes näringsbehov upp till 3 gånger på grund av digivningen. Valparna diar vanligtvis i ca 6 veckor, eller tills de är helt avvanda. Under den första veckan har tiken ett energibehov som är 1,5–2 gånger större än i vanliga fall. Därefter kommer digivningens 2–4 veckor orsaka det största energibehovet som är upp till 3 gånger tikens normala energibehov. Om tiken får ett balanserat helfoder finns det inga behov att ge henne några kosttillskott, men det finns kosttillskott som kan vara bra att ge som exempelvis probiotika för magens balans. Tiken går naturligt ner i vikt under digivningen, men hon bör inte tappa mer än 10 % av sin ursprungliga vikt. Det är även mycket viktigt att tiken alltid har tillgång till vatten under digivningen.

Digivande tikar behöver en lättsmält och näringstät kost

Alla digivande tikar bör ha en mycket lättsmält och näringstät kost, oavsett kullstorlek. Det rekommenderas att man utfodrar med högkvalitativa foder utformade för tillväxt, prestation eller hög aktivitet, eftersom dessa foder är anpassade för att ge bästa möjliga nivåer energi och näringsämnen till hundar som utsätts för fysisk påfrestning. Det här är varför det är enklast att ge de växande valparna samma foder som sin mamma. Även om du ger mamman ett högkvalitativt foder kan den mängd foder som tiken behöver under topplaktationen överstiga kapaciteten i hennes mag- och tarmkanal. Därför bör du dela upp den dagliga ransonen till flera små måltider per dag eller låta tiken ha fri tillgång på mat om det fungerar för tiken. Vid ungefär 3–4 veckor brukar valparna börja intressera sig för fast föda, och då bör du utfodra mamman separat så att valparna inte stjäl hennes mat. Det är vid den här tiden som tikens intresse för digivning minskar, och då bör även hennes dagliga foderintag trappas ner. När valparna är i avvänjningsåldern (7–8 veckor) bör mammans foderkonsumtion ligga på mindre än 50 % över hennes normala underhållsbehov.

Foder för nyfödda valpar

Under de första 24 timmarna av en valps liv är det mycket viktigt att den får i sig råmjölk. Då innehåller råmjölken nämligen intakta immunoglobuliner och andra bioaktiva faktorer som skyddar valparna mot infektionssjukdomar. Näringsinnehållet i råmjölken skiljer sig avsevärt från mogen mjölk och dess skyddande komponenter absorberas bara under en kort tidsperiod efter födseln.

Mjölken som valparna dricker under sin första tid bidrar till den cirkulerande blodvolymen. Utan denna finns det risk för cirkulationsproblem. Valparna bör få i sig mjölk med några timmars mellanrum, i genomsnitt 4–6 gånger per dag. Hos friska valpar bidrar modersmjölken till normal tillväxt tills ungarna är 3 till 4 veckor gamla. Det är vanligtvis inte nödvändigt att tillskottsutfodra valparna med kommersiella mjölkersättningar förutom vid ovanligt stora kullar eller om tiken har problem med digivningen.

Foder för valpar för att optimera tillväxten

  • Ge alltid valparna ett foder som är utformat för tillväxt och som har en hög smältbarhet och näringsdensitet
  • Kontrollera valparnas portioner och att valparna ha fri tillgång till mat
  • Ge valparna 2–4 måltider/dag fram till 4–6 månaders ålder och två eller fler måltider/dag efter 6 månaders ålder
  • Ge valparna tillräckligt med mat för att uppnå genomsnittlig tillväxttakt för deras ras och för att stödja en hälsosam vikt
  • Undvik att överutfodra valparna eftersom det främjar att de växer för fort
  • Energitäthet och kalcium bör kontrolleras noggrant i foder som valts ut för valpar av stora och mycket stora raser
  • Addera inte näringstillskott till valparnas balanserade kost om inte speciella behov finns – rådfråga gärna din veterinär

Introducera valparna till fast föda

Efter 4 veckor ger mjölk inte längre tillräckligt med kalorier eller näringsämnen för valpens normala utveckling. Därför bör tillskottsfoder ges till valpar när de är 3–4 veckor gamla. Du kan använda ett kommersiellt foder för valpar som är särskilt framtaget för avvänjning från modersmjölken, eller så kan du göra en tjock välling genom att blanda en liten mängd varmt vatten med mammans foder. Använd inte komjölk när du gör vällingen eftersom komjölk innehåller mer laktos än mammans mjölk, vilket kan orsaka diarré hos valparna. Ge vällingen i en grund skål som är lättåtkomlig för valparna. Valparna behöver mat flera gånger per dag, men inte ha fri tillgång till maten. Ta bort skålen efter 30 minuter.

Till en början äter valparna bara små mängder av den fasta födan, eftersom modersmjölken fortfarande är deras huvudsakliga näringskälla, men vid 5 veckors ålder brukar de gärna äta den fasta födan. Vid 5 till 6 veckors ålder kan valparna tugga och äta torrfoder. Avvänjningen från modersmjölk till fast föda brukar vanligtvis vara avslutad när valparna är ca 6 veckor, även om vissa tikar låter valparna fortsätta dia ett par veckor till eller längre.

Arken Zoo Uppfödarklubb

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?