Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så tar du hand om en dräktig tik

När du har parat din tik behöver du förbereda dig för de kommande valparna. Det finns mycket att tänka på gällande dräktighet och valpning, därför har vi satt ihop denna guide där vi går igenom grunderna för hur du tar hand om din dräktiga tik samt hur du förbereder dig inför valparnas födsel.

Hur länge är en hund dräktig?

En hund är dräktig i ca 63 dagar, vilket är ungefär 2 månader. Under de första 4 veckorna kan du i stort sett leva ett normalt liv med din hund, men därefter behöver du börja göra vissa förändringar i din dräktiga hunds liv. Mindre än 30 % av fostrets tillväxt sker under de första 5 veckorna, så den största delen av tillväxten sker under de sista 3–4 veckorna av dräktigheten.

Så vet du att din tik är dräktig

Det finns flera sätt att ta reda på om din tik är dräktig. Det mest tillförlitliga är att låta tiken undersökas av en veterinär, men det finns faktiskt ett par sätt för dig att på egen hand ta reda på om din tik är dräktig.

Kontrollera tiken med ultraljud hos veterinär

Vissa uppfödare kontrollerar sin tik med ultraljud hos veterinären för att se om tiken dräktig. För ett så korrekt resultat som möjlighet rekommenderas det att du gör detta ca 26–30 dagar efter parningen. Vissa veterinärer kan kontrollera tiken tidigare än så, men om det är en mycket liten kull på väg finns risken att du då får ett falskt resultat. Hos veterinären kommer du också få en ungefärlig uppskattning på antalet valpar, men det är inte alltid särskilt tillförlitligt.

Röntga tikens mage hos veterinären

När dräktigheten närmar sig sitt slut kan du också ta en röntgenbild av tikens mage hos veterinären. Om du väntar tills 55–60 dagar in i dräktigheten kan du se valparnas ryggar och huvuden! På så sätt kan du säkerställa dräktigheten, särskilt när valparna inte visar sig så mycket utåt, vilket vanligtvis är fallet med en liten kull. Du får också en bra uppskattning av det exakta antalet förväntade valpar. Att veta antalet valpar kan vara till stor hjälp under förlossningen ifall det skulle uppstå några problem. Att röntga tiken är tryggt och säkert för både mamman och valparna.

Ta ett graviditetstest på tiken

Du kan också köpa ett graviditetstest för din hund i vår webbutik och testa din hund hemma. Detta är ett bra alternativ om du inte vill utsätta din dräktiga hund för sjuka hundar som eventuellt kan vara hos veterinären. Det här är särskilt viktigt att tänka på under tiden på året då kennelhosta eller andra mycket smittsamma sjukdomar är mer framträdande. Dessa tester har en noggrannhetsnivå på 96% när de utförs vid rätt tidpunkt.

Kika efter tecken på dräktighet

Det finns också tecken att kika efter på din tik, som kan hjälpa dig att fastställa dräktigheten. De tidiga tecknen kan också förväxlas med en falsk dräktighet. Tidiga tecken på dräktighet hos din hund kan vara aptitlöshet, illamående (särskilt runt vecka 3 av dräktigheten, rödare och/eller mer framträdande bröstvårtor och svullnad av mjölkkörtlarna. Dessa tecken uppträder inte alltid, men vid 5–6 veckor bör du kunna säga säkert baserat på tillväxten av magen och svullnaden av mjölkkörtlarna.

Checklista för dig med en dräktig tik

  • Tiken bör få sin första herpesvaccination 7–10 efter första parningen
  • Ultraljud för kontroll av dräktighet bör ske 25–30 dagar efter parning eller så gör du ett dräktighetstest hemma minst 28 dagar efter ägglossning
  • Byt till valpfoder/foder för dräktiga tikar omkring dag 30 efter att dräktigheten har bekräftats
  • Avmaskningsbehandling för tiken bör ske 42 dagar efter parning
  • Tiken bör få sin andra herpesvaccination 7–10 dagar före förlossningsdatum
  • Röntgen för att kontrollera antalet valpar kan göras cirka 55–58 dagar efter parning

Särskild vård under dräktigheten

Tiken bör vara i god fysisk form

Du och din tik kan i stort sett leva normalt under de första 4 veckorna av dräktigheten. Din hund kan dock ha dålig aptit eller vara hungrigare än någonsin. Om hon är trött ska du låta henne vila, men annars är det viktigt med regelbunden motion så att hon håller sig i form inför förlossningen. Innan du avlar på din tik bör du se till att hon är i god form och inte mager eller överviktig. Övervikt ökar risken för komplikationer under förlossningen, men underviktiga tikar kan ha svårt att producera tillräckligt med mjölk, särskilt för en stor kull.

Foder för dräktiga tikar

Du kan ge din tik hennes vanliga foder under de första 4 veckorna, men efter halva tiden bör du börja ge henne foder som är avsett för valpar och/eller dräktiga tikar Foder av hög kvalitet är viktigt för att se till att hon får i sig tillräckligt med näring. Om din tik började tappa aptiten i början av dräktigheten kommer den vanligtvis tillbaka efter halva tiden.

Avmaska din dräktiga tik

Du måste avmaska din tik och alla dina andra hundar när din tik varit dräktig i ca 42 dagar. Detta är nämligen en kritisk tidpunkt då fostren fäster, och om din tik skulle drabbas av mask kommer masken sannolikt föras över till fostren. Det är viktigt att du avmaskar alla dina hundar samtidigt. Rådfråga din veterinär om läkemedel för detta. Om du ger din tik något läkemedel, fästingmedel eller liknande behöver du kontrollera att det är säkert att använda. Nämn den eventuella dräktigheten vid alla veterinärbesök, så att veterinären vet om det.

Herpes hos hund

Herpes är ett ganska vanligt virus hos hundar och kan leda till att dräktigheten avbryts eller att valparna dör. Du kan vaccinera din dräktiga tik mot herpes, och för att det ska vara effektivt måste det göras cirka 7–10 dagar efter parning och 7–10 dagar före valpning. Rådgör med din reproduktionsveterinär om du bör överväga dessa vaccinationer.

Hundsporter och dräktig tik

Du bör sluta med alla hundsporter och andra ansträngande aktiviteter senast efter 4 veckor in i dräktigheten. Vissa mycket fysiska sporter som agility kan stoppas ännu tidigare. 30 dagar innan valpning är gränsen för hur länge du kan tävla med din tik i hundsporter.

Typiska problem under dräktigheten

Halsbränna hos hund

Ett typiskt problem i slutet av dräktigheten är halsbränna. Om du märker att din tik slickar sig mycket om munnen, rapar, slickar golv eller på annat sätt beter sig rastlöst efter att ha ätit kan hon lida av halsbränna. Du kan prova att ge henne mindre portioner mat oftare, ge henne mat från en högre nivå (att hon får äta med huvudet uppåt i stället för neråt från en skål på golvet) eller så kan du till och med ge henne medicin. Halsbrännan brukar vanligtvis gå över efter att valparna har fötts.

Förändringar i tikens beteende

Förändringar i tikens beteende som trötthet, grinighet eller tillbakadragenhet är normalt. Ju närmare födseln din tik är, desto mer förändringar i hennes beteende kommer att ske. Under den här perioden kan det vara en bra idé att ge henne lite utrymme från dina andra hundar och hålla henne i koppel utomhus ifall hon försöker hitta ett fint hål att göra till sin lya. Låt henne motionera så mycket som hon vill - om hon vill gå långa promenader så låt henne, om hon vill vända tillbaka hem så promenerar ni hem i stället. Det är viktigt att hålla tiken i fysisk form under dräktigheten, men det behöver ske på hennes villkor.

Missfall hos hundar

Det är inte vanligt att hundar får ett missfall, men ibland händer det. Du kommer förmodligen inte att märka det alls om det sker under de första 4 veckorna. Det kan förekomma lite flytningar, men det kan hända även om inget är fel. Vanligtvis absorberas fostren av tiken och dräktigheten avslutas. Det är ganska ovanligt att tiken föder avlidna valpar. Mer vanligt är att några av fostren avslutas och absorberas av kroppen, och detta beror vanligtvis på att det var något fel med fostren. Det här är naturligt, det är inte alla foster som utvecklas vidare. Om din hund får värkar före 57 dagars dräktighet kanske valparna inte är livsdugliga ännu och då bör du kontakta din veterinär!

Arken Zoo Uppfödarklubb

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?