Finns det något härligare än att cykla med sin hund när vädret är på topp? I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för att cykla med hund, som vad som är bra att tänka på när du cyklar med din hund, vilken utrustning du och din hund behöver, och vilka hundar som är bäst lämpade att cykla med. Upptäck allt om att cykla med hund här!
För en liten hund kan det snabbt bli överväldigande, och till och med farligt, att springa bredvid en cykel. Så har du liten hundras rekommenderar vi att du cyklar med den i en cykelkorg. I vårt sortiment av cykelkorgar för hundar hittar du cykelkorgar med galler, cykelkorgar för pakethållare, cykelvagnar och ryggsäckar som är anpassade för små hundar. Se till att fästa hundcykelkorgen ordentligt på cykeln och fäst hunden i korgen med en kort rem. Olyckor händer både snabbt och lätt, så transportera aldrig din hund i en cykelkorg utan sele eller halsband, inte ens tillfälligt.
Självklart kan även stora hundar bli trötta av att springa bredvid cykeln. Då är en släpvagn ett perfekt alternativ! Det här är en vagn som fästs baktill på din cykel, och som gör att både stora och små hundar färdas bekvämt och säkert bakom cykeln. Med en släpvagn kan du cykla längre sträckor ihop med din hund, utan att behöva oroa dig över att din hund blir för trött eller varm. Kom dock ihåg att cykla på plana ytor när du cyklar med din hund i släpvagn eftersom studsiga åkturer kan bli obehagligt och till och med smärtsamt för din hund.
Innan du ger dig ut på en riktigt cykeltur med din hund kan det vara en bra idé att öva. Det första att tänka på när du ska cykla med din hund är att hunden alltid ska vara på din högra sida, så att cykeln är emellan hunden och eventuell trafik. Börja med att gå bredvid cykeln och testa att få hunden att stanna och sakta ner. När hunden har blivit van vid att promenera eller springa bredvid cykeln kan du börja cykla på riktigt. Kom ihåg att berömma hunden massor och ta korta och långsamma cykelturer i början!
Om du har både en stark och energifylld hund som älskar muskelarbete kan du testa att låta hunden dra cykeln. Hundracing, som också är en tävlingssport, bygger på just att låta hunden dra, och på sådana här tävlingar kan hundarna komma upp i hastigheter på 40 km/h. Använd en cykelantenn för att hålla kopplet borta från framhjulsytorna vid plötsliga inbromsningar. Kom även ihåg att din hund behöver en ordentlig sele med en ergonomisk fästpunkt baktill och som erbjuder gott om utrymme för musklerna att arbeta.
Börja alltid med att träna din hund måttligt så att den inte blir alltför trött under cykelturen. Om du är osäker på hur du ska gå till väga kan du rådfråga en hundtränare eller en djurfysioterapeut. Att springa bredvid en cykel är hårt arbete för hunden, så mängden träning per vecka bör hållas under kontroll.
Cykla absolut inte med din hund i varmt väder eftersom din hund då kan drabbas av värmeslag snabbt. Det bör vara max 20 grader utomhus för att det ska vara tryggt för hunden att springa bredvid cykeln, men vi rekommenderar att du håller ett ordentligt öga på din hund, tar gott om pauser och erbjuder hunden vatten vid jämna mellanrum.
Även fast det kanske ser enkelt ut, så är cykelmotion rätt tuff träning för hund. Valpar som fortfarande växer eller hundar som har problem med leder ska därför inte springa bredvid en cykel. Dock är det viktigt att komma ihåg att även vuxna, fullt friska hundar kan tycka att det är jobbigt att springa bredvid en cykel om de inte har erfarenhet av det eller konditionen som krävs. Det är även viktigt att tänka på att hundens kondition måste byggas upp stegvis. Börja därför med korta turer när du ska cykla med din hund, och förläng dem ju bättre kondition din hund får. Det är individuellt när en hund är redo att springa bredvid en cykel, men rekommendationen brukar vara att hunden ska vara minst 18 månader gammal.
Att cykla med hund där hunden springer bredvid cykeln är bra aktivering för hundar med mycket energi. Många hundraser kräver mer motion utöver de dagliga promenaderna, och då kan cykling vara ett bra sätt för hunden att få utlopp för sin energi på. Dock måste hunden ha rätt förutsättningar för inte att inte ta skada av cyklingen. Att springa bredvid en cykel är exempelvis inte bra för växande valpar, seniorer eller hundar som har problem med lederna. Du ska heller aldrig låta hunden springa bredvid cykeln när det är över 20 grader utomhus, eftersom hundar lätt kan drabbas av värmeslag. Kom ihåg att alltid börja med korta cykelturer och bygga upp hundens kondition stegvis.
De flesta som cyklar med hund använder koppel, och du kan antingen ha hunden framför cykeln eller bredvid cykeln. Cyklar du med hunden framför cykeln så att hunden drar cykeln, behöver du ett längre koppel samt en ergonomisk sele på hunden. Cyklar du med hunden bredvid cykeln kan du ha ett kortare koppel och använda en cykelantenn så att kopplet inte riskerar att trassla in sig i hjulet.
Cykling är tuff träning för en hund och långa cykelturer rekommenderas inte, särskilt om det är varm ute. Alla hundar är individer, så börja med korta cykelturer och bygg upp hundens kondition stegvis. Om du vill cykla en lång cykeltur kan du ta med en cykelkorg eller släpvagn att ha hunden i, så att den får chans att vila.
Hur ofta du kan cykla med din hund beror på hundens hälsa och kondition. Som tidigare nämnt är cykling tuff träning för hundar, så du behöver hålla koll på att din hund mår bra i kropp och leder av cyklingen. En aktiv hund med bra kondition orkar springa bredvid cykeln oftare än en mindre tränad hund eller en liten hundras.
Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!