Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Byta foder hund

Många hundar äter samma mat i många år, men ibland kan det vara bra att fundera på att byta foder. Men hur vet man när det är dags att byta foder till sin hund? Och hur gör man när man byter foder till hundar? Det berättar vi mer om här!

Så byter du foder till din hund

Det är bäst att byta hundens mat stegvis. Ett alltför snabbt byte av foder kan göra magen lös och hunden kan rynka på nosen åt den nya maten. En annan anledning till varför du bör byta foder gradvis är att bakteriestammen i din hunds mage kan förändras kraftigt av nytt foder. Bakteriekulturen måste få tid att anpassa sig till den nya födan. När du blandar nytt foder i det gamla stegvis blir även kräsna vovvar vana vid det nya fodrets smak, lukt och konsistens!

Läs mer om kräsna hundar här »

Så byter du från torrfoder till färskfoder

När du ska byta foder till din hund från torrfoder till färskfoder kan du under första veckan blanda i färskfodret tillsammans med det fodret din hund normalt äter. Öka inte fodergivan utan ersätt bara lite av torrfodret med färskfodret. För varje dag lägger du i lite mer färskfoder och lite mindre torrfoder, denna övergångsperiod tar vanligtvis 1 – 2 veckor beroende på den enskilda hunden.

I början av övergångsperioden från torrfoder till färskfoder finns en risk att din hund blir lös i magen, genom att förlänga övergångsperioden kan problemet försvinna. Anledningen till att din hund kan bli lös i magen är anpassningen från en bakteriefri kost till en naturlig kost med nyttiga bakterier som är viktiga både för matsmältnings-systemet och för immunförsvaret. Däremot är det viktigt att skilja på lös avföring och diarré, om din hund har den sistnämnda bör du kontakta en veterinär. 

Att byta mellan olika sorters färskfodersorter brukar vara lite lättare för hundens mag- och tarmsystem att hantera än bytet från torrfoder till färskfoder.

Läs mer om färskfoder här »

Byt foder gradvis genom att blanda det nya fodret med det gamla enligt schemat ovan.

Byta foder för steriliserad hund eller överviktig hund

En hund som steriliseras eller är överviktig kan gärna byta till mat som innehåller färre kalorier. Även om man inte vill byta foder på en vuxen, frisk hund så kan det vara bra att då och då låta den få små smakportioner av ett annat foder, kompletteringsfoder eller lite grönsaker, kött och ägg. Det hjälper bakteriefloran i magen att få lite variation utan att man för den delens skull gör ett helt foderbyte. Håll det till max 10% av dagsgivan så brukar hundens mage klara förändringen utan problem och tänk på att ta bort motsvarande mängd av vanliga maten, annars kryper snabbt extravikten fram.

Läs mer om vad du behöver göra om du har en överviktig hund här »

Varför eller när ska du byta foder till din hund?

Din hunds mat kan förstås bytas utan någon särskild orsak, men det är bra att överväga att byta foder till din hund om du lägger märke till något av följande:

  • Avföringen är onödigt riklig, lös eller illaluktande

  • Pälsen är glanslös eller huden kliar

  • Ögonen rinner

  • Öronen vätskar sig och kliar

Det blir också aktuellt med att byta foder när en ung hund når vuxen ålder eller en vuxen hund blir senior. En annan anledning till att byta foder till din hund kan vara att din hund lagt på sig lite vikt, då kan byte av foder vara en extra hjälp till att nå hundens hälsosamma vikt.

När ska jag byta valpfodret till foder för junior eller vuxen hund?

Den vanligaste skillnaden mellan valpfoder och foder för vuxna hundar är energinivån. Valpfoder innehåller vanligtvis mer fett och protein och därför även mer energi än foder för vuxna hundar. Å andra sidan finns det många skillnader mellan olika fodersorter: ett varumärkes valpfoder kan vara ganska likt ett annat märkes foder för vuxna hundar.

När man tänker på kosten för en växande hund är det klokt att ta hänsyn till hundens specifika egenskaper oberoende av om den ska klassas som valp eller vuxen. 

Tänk på detta när du ska byta från valpfoder till foder för vuxna hundar

  • Hur nära är hunden sin fulla storlek? Om hunden har utvecklats till en vuxenliknande storlek behöver den inte den extra energin som valpfoder vanligtvis innehåller, snarare får då valpfodret din vän att gå upp i vikt. Om hundens midja börjar försvinna är det klokt att byta till vuxenfoder.

  • Hur mycket rör hunden på sig? Mycket aktiva tonåringar (vanligtvis drag-, bruks- och jakthundar) förbrukar mycket energi och de kommer att gå ner i vikt om övergången från valpfoder till vuxenfoder sker för tidigt. Många aktiva hundar kan äta valpfoder hela sitt vuxna liv och må jättebra!

  • Med vilken typ av kost har andra liknande raser eller individer vuxit till att vara friska vuxna? Ibland kan det vara bra att prata med andra som har samma hundras som du så att ni kan dela med er av tips och råd till varandra.

  • Har valpens uppfödare några rekommendationer när det gäller kosten? Om du känner dig osäker på vad du ska ge din hund för foder kan du alltid prata med uppfödaren, som högst troligen har bra tips på vad valpen bör äta.

  • Vad tycker veterinären om hundens näringsintag, rasens benägenhet för viktproblem och tillväxthastigheten för just din hund? Om du känner att du inte hittar svar på dina funderingar kan du rådfråga en veterinär och låta undersöka hunden, för att se vilket foder som passar just din hund bäst.

Hur mycket foder behöver min hund äta?

Tänk på att den dagliga fodermängden för din hund är individuell. Använd rekommendationen som står på foderförpackningen men håll koll på din hunds hull för att undvika över- eller undervikt. Hur mycket hunden behöver äta kan ändras under året, om du har en hund som du aktivt jagar med under hösten så kommer den behöva betydligt mer energi under den tiden jämfört med annan tid på året när den kanske "bara" får långpromenader och några spår som träning. Undvik att ge din hund matrester, annan mat, godis och liknande under foderbytet. Det riskerar att försvåra tillvänjningen av det nya fodret och därmed förlänga och försvåra foderbytet.

Var uppmärksam på reaktioner när du ska byta foder till din hund

Vi rekommenderar att vara observant på din hunds beteende under ett foderbyte. Alla hundar är unika och kan reagera på olika sätt. Vår generella rekommendation om hur man bäst byter foder ska enbart ses som en vägledning.

Om du ska byta foder till en valp som precis har skiljts från sin mamma/kull rekommenderar vi att du väntar 1 månad innan du genomför foderbytet, kombinationen av byte av miljö och foder riskerar att bli för mycket för din valp.

Besvär med allergi – eliminationsdiet för hund

Tycker du att du inte hittar orsaken till din hunds hud- eller magproblem? Eliminationsdietens syfte är att ta reda på om symtomen beror på födoämnesallergi. Under dieten läggs nya födoämnen till ett i taget till en begränsad kost, för att lista ut vilket som orsakar symtomen. Eliminationsdiet utförs i samrådan med veterinär för bästa resultat.

Läs mer om eliminationsdieter här »

Titta på hundens bajs för att se om den får rätt foder

Det dagliga bajsplockandet ger dig en utmärkt möjlighet att studera lämningarna. Vad kan man då dra för slutsatser av avföringen? 

Läs mer om hundens avföring här »

Att byta foder till hund tar tid

Skulle det uppstå problem, sakta ned bytet och låt hunden få längre tid att vänja sig vid det nya fodret. Kvarstår problemen, kontakta en veterinär.

Då kan du behöva byta foder till din hund

  • Hundens avföring är onödigt, riklig, lös eller luktar illa
  • Hunden kliar sig och pälsen är glanslös
  • Hundens ögon rinner
  • Hundens öron kliar och vätskar sig
  • Hunden är överviktig
  • Hunden börjar gå från valp till vuxen hund

Kom ihåg att alltid rådfråga en veterinär innan du byter foder på din hund och om du är osäker på din hunds välmående.

Hundmat

Att hunden får i sig en näringsrik kost är minst lika viktigt som för oss människor. Vi på Arken Zoo erbjuder ett brett utbud av hundfoder och hundmat för din vovve. Hitta rätt hundmat här!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?