Borrelia hos hund är en sjukdom som sprids via fästingar. Det är ovanligt att hundar blir sjuka vid en borreliainfektion, men det är ändå viktigt att vara medveten om sjukdomen och hur du håller fästingar borta från din hund. Här berättar vi mer om borrelia hos hund.
Borrelia hos hund orsakas av bakterien Borrelia burgdorferi, och sprids via fästingar. Det här är en sjukdom som kan infektera både djur och människor, men den orsakar sällan några sjukdomssymtom hos hundar. En hund som smittats av borrelia kan heller inte sprida vidare sjukdomen till andra familjemedlemmar, och behöver heller oftast inte någon veterinärvård. Om du misstänker att din hund visar symtom på borrelia är det bra att vara medveten om att symtomen ofta kommer plötsligt, inte smygande eller sporadiskt.
Det tar lång tid för en hund att insjukna i borrelia, vanligtvis mellan 2–6 månader, och hundar som drabbas av borrelia uppvisar sällan några tydliga symtom. Om hunden faktiskt börjar visa symtom brukar de vara väldigt milda och oftast gå över av sig själva.
Försämrat allmäntillstånd
Försämrad aptit
Akut feber
Hälta på ett eller flera ben, samt vandrande hälta
Om din hund plötsligt får feber eller drabbas av akut hälta ska du alltid kontakta din veterinär, oavsett om du misstänker att den fått borrelia eller inte.
Det är svårt att fastställa borrelia hos hund, då vissa hundar inte ens får några symtom. Om din hund har symtom som feber, hälta eller försämrat allmäntillstånd kommer hunden behöva genomgå en grundlig undersökning för att man ska kunna veta att hunden att det är just borrelia som hunden drabbats av. Oftast är inte borrelia den underliggande orsaken till att en hund har feber eller hälta.
Diagnosen borrelia hos hund ställs utifrån en sammanvägning av flera kliniska fynd, som hundens sjukdomshistoria och eventuella antikroppar mot borrelia.
En hund som drabbats av borrelia behandlas vanligtvis med antibiotika. Redan inom ett eller två dygn brukar man kunna se att hunden börjar må bättre. Det är dock viktigt att hela behandlingen fullföljs, även om hunden verkar bli frisk och glad snabbt, annars finns det risk att infektionen inte läker ut helt.
Enligt studier har det visat sig att många friska hundar har antikroppar mot borrelia. Det innebär att det inte räcker med enbart ett positivt blodprovssvar för att fastställa att hundens symtom beror på borrelia. För att borrelia ska börja misstänkas behöver ett positivt blodprovsresultat alltid vägas samman med annat som kommit fram under veterinärundersökningarna. Om hunden behandlas med antibiotika men symtomen ändå inte förbättras är det högst troligen inte borrelia som hunden drabbats av.
Om du är orolig över att din hund ska drabbas av borrelia är det en bra idé att skydda din hund mot fästingar. Det gör du genom att använda fästingmedel på din hund och undersöka din hund regelbundet under fästingperioden. Hittar du en fästing på din hund ska du genast ta bort den.
Läs mer om hur du skyddar din hund mot fästingar här!
Vanliga symtom på fästingbett på hund är exempelvis att hunden får en röd, svullen och kliande bula där fästingen bitit sig fast.
Här kan du läsa mer om symtom på fästingbett hos hund!
Vill du veta mer om fästingar och fästingbett på hund? Läs då mer här!
Fästingar hos hund kan vara en vanlig och allvarlig hälsorisk, särskilt under sommar- och höstsäsongen. Som hundägare är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar med rätt medel. Hos Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar!