Är alla tikar lämpliga att gå i avel eller finns det tikar som inte bör användas i avel? I denna guide hittar du lite tips och information som förhoppningsvis kan ge dig klarhet i om din tik är lämplig för en valpkull eller om det är bättre att avstå.
Tänk på att det är både tidskrävande och kostsamt att föda upp en kull valpar. Det här är något du behöver vara väl medveten om när du funderar på att ta en kull efter din tik. Det är väldigt mycket jobb och engagemang som ligger bakom ett avelsbeslut.
Beroende på ras är det ofta till stor fördel för försäljningen av valparna att meritera sin tik i hundsporter eller utställningar. Om tiken är av en arbetande eller mer aktiv ras ger det här en tydligare bild om hur hon är i arbete, men det gör det också lättare att få reda på om tiken har några drag som inte är rastypiska. Om tiken har drag som inte är rastypiska kan det påverka rasen i stort när hon går i avel.
En tik som ska få en valpkull behöver vara i god kondition innan parningen eftersom det är påfrestande för tiken att vara dräktig och sedan dia valparna. En frisk och hälsosam tik återhämtar sig lättare efter dräktigheten och det underlättar även för henne under digivandet.
Innan du kan ta ett beslut om att ta en valpkull på din tik behöver du säkerställa att hon uppfyller de krav som finns för rasen. Hos vissa hundraser finns en ökad frekvens av ärftliga sjukdomar och defekter som kan orsaka lidande hos individen. Därför finns det speciella hälsoprogram hos en del raser samt vissa krav på hälsotester för både fysisk och mental hälsa. Se till att du har koll på vilka hälsotester och mentaltester som krävs för din ras och att du gör dessa innan du funderar på en eventuell valpkull efter din tik. Ta också reda på vad som finns bakåt i stamtavlan på din tik - kan det finnas allergier, sjukdomar eller defekter som bör tas in i beslutet om valpkull? Även om just din tik är frisk så kanske det finns sjukdomar och defekter bakåt i släktträdet som kan träda fram i kommande generationer, och detta är något som du behöver ta i beaktning.
Det är också viktigt att inte glömma den mentala hälsan hos tiken och hennes släktingar. Detta är minst lika viktigt som den fysiska hälsan. Oavsett om rasen är en sällskapshund, jakthund eller brukshund så ska den trots allt fungera i ett samhälle och vardagen i ett hem, utan att utgöra fara för andra människor eller djur. Det finns ett par olika tester som du kan göra med din tik, vissa raser har krav på mentalbeskrivning (MH) eller beteende – och personlighetsbeskrivning (BPH) innan de går i avel. Även om rasen inte har ett sådant krav så kan det vara bra att utföra en av dessa tester ändå. Håll även koll på tikens släktingars tester för att få en helhetsbild.
Det finns ett par frågor som en seriös uppfödare bör ställa sig innan ett beslut om avel tas:
Min hund är underbar och fin, men är hon lämplig för avel?
Är just den här tiken och hanen en bra kombination?
Dessa frågor bör du alltid ha ett tydligt svar på innan du går vidare med beslutet. Utgångspunkten ska alltid vara att inte avla på hundar som är sjuka, har allvarliga defekter eller som är för nära släkt med varandra.
Lär känna din hunds släktingar ordentligt och ta reda på så mycket du kan om deras hälsa och mentalitet. Delta i rasklubbens aktiviteter, besök olika prov och tävlingar för din ras för att få en helhetsbild över rasen och lättare se vad det finns för styrkor och svagheter. Om du har en hund som är registrerad i Svenska Kennelklubben så finns det digitala verktyg till hjälp i ditt avelsbeslut, exempelvis Svenska Kennelklubbens Avelsdata där du bland annat kan skapa provparningar. Du kommer att få många frågor från valpköpare eller andra rasentusiaster som du behöver kunna svara på. Hur motiverar du att du valde att para en tik med höftledsdysplasi? Är du villig att informera om att det finns allergier eller epilepsi i släkten eller att valparnas föräldrar är släkt? Avla bara på ett sådant sätt som du kan stå för, det är ditt val att avla och då behöver du också tro på det avelsbeslut du har tagit.
Om tiken får två valpkullar inom en period på 12 månader måste tiken sedan få vila minst 12 månader innan det är tillåtet att ta en ny kull.
Det är förbud mot avel med hundar som riskerar att föra vidare sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Dessa sjukdomar, letala anlag, defekter eller andra egenskaper kan ärvas vidare och då medföra lidande hos hundens avkommor .
Det är förbud mot avel på rädda eller aggressiva hundar. Anledningen är att djur inte mår bra av sådana beteenden och det finns risk att beteendet förs över till avkomman.
Det är förbud mot avel på hundar som saknar förmåga att föröka sig naturligt. Du får inte heller använda en tik i avel om tiken inte kan föda på ett naturligt sätt. Risken är att anlag för svåra förlossningar förs vidare till nästa generation.
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida samt Sveriges riksdag för att se djurskyddslagar och föreskrifter.
Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.