Naturligtvis är Sveriges mest populära kattras inte ens en riktig kattras. Den här ”rasen” kallas bondkatt, men även huskatt, vilket idag är en vanlig benämning på katter som inte har stamtavla. Bondkatter är med andra ord ett resultat av korsningar mellan flera olika kattraser och finns i alla möjliga storlekar, färger och former. Här har vi samlat ihop massor av fakta om den omtyckta ”kattrasen” bondkatt.
Ursprung: Bondkatten har inget specifikt ursprungsland, utan är en ”kattras” som funnits i Norden sedan länge och är ett resultat av korsningar mellan flera olika kattraser
Storlek: Allt från liten till stor
Fysiska egenskaper: Allt från nätt och smal till robust och stor beroende på gener och livsmiljö
Mentalitet: Varierar från bondkatt till bondkatt, men enligt FIFe ska en bondkatt vara välmående, lätthanterlig och vänlig
Bondkatter kallas även huskatt eller tamkatt
Bondkatter får ställas ut på utställningar från 4 månaders ålder och klassen indelads i långhåriga respektive korthåriga bondkatter
En bondkatt, eller huskatt, är en katt som inte har en stamtavla. Men varför är en stamtavla så viktigt då? Förutom ett fysiskt dokument som visar kattens förfäder är en stamtavla även ett bevis på att uppfödaren tillhör ett internationellt erkänt kattförbund. Det betyder att kattuppfödaren har ett regelverk att förhålla sig till, särskilt gällande hälsotester, etik och att man följer svensk lagstiftning och Jordbruksverkets regler. När du köper en bondkatt finns det risk att du inte får någon information om exempelvis kattungarnas pappa eller andra släktingar. Du får heller inte reda på eventuella sjukdomar i bondkattens linjer, mentalitet eller vilka raser som varit inblandade.
Visste du att majoriteten av alla katter i Sverige är bondkatter? Den svenska bondkattens rötter kan spåras tillbaka till de katter som kom till Sverige för över 2000 år sedan. Redan under den tidiga medeltiden var katter vanliga och omtyckta husdjur, men de jobbade även som råttjägare och såg till att hålla undan smågnagare från gårdarna. Katterna valde själva vem de parade sig med och förökningen fortsatte fritt och utvecklades till det som vi idag kallar bondkatter, huskatter eller tamkatter.
Alla katter vill ha en lugn, tålmodig och kärleksfull ägare – även en bondkatt. Att bygga upp ett starkt band genom lek, kramar och mjuka klappar (på kattens villkor) är nyckeln till en livslång, kärleksfull relation med din bondkatt. Tyvärr är vissa bondkattsuppfödare inte lika seriösa som de som föder upp renrasiga katter, och det är viktigt att du som köpare tänker på att bondkatter som tidigt separeras från sin mamma och sina syskon ofta behöver särskild uppmärksamhet långt upp i vuxen ålder och att de även kan ha en rad av beteendeproblem. Lyckligtvis kommer även många bondkatter från trygga och lyckliga omständigheter och får flytta till sina nya hem som glada och spralliga kattungar vid 14 veckors ålder.
På vykort och i barnböcker avbildas ofta den svenska bondkatten som en gråstrimmig katt, och faktum är att detta faktiskt är en mycket vanlig färg för bondkatter. Andra klassiska färger att se på en bondkatt är glänsande svart eller svart med olika vita markeringar. På grund av den moderna bondkattens genetiska bakgrund kan den ha nästan alla färger och pälstyper som förekommer hos raskatter. En bondkatt kan dessutom ha nästan vilken storlek som helst, från smidig och slank till kraftig och robust. Att känna till bondkattens föräldrar kan ge en indikation om kattens framtida kroppsform och storlek.
Vilket temperament och mentalitet en bondkatt har påverkas i hög grad av vad bondkattens föräldrar, farföräldrar och förfäder hade för typ av liv. Bondkatter som blivit väl omhändertagna i generationer kommer sannolikt i sin tur ge upphov till självsäkra och lugna individer. Enligt FIFe (Fédération Internationale Féline) ska en bondkatt vara välmående, lätthanterlig och vänlig, precis som man hoppas att alla trygga och glada katter ska vara. Då bondkatter inte har en rasstandard är det alltid svårt att som köpare veta vilken typ av katt man får. Försök alltid att få träffas kattungarnas föräldrar innan du köper en kattunge. Då kan du nämligen få en indikation på hur din kattunge kanske kommer att bli.
Precis som för bondkattens psykiska hälsa påverkas även den fysiska hälsan av bondkattens genetik – en stark grund ger upphov till färre problem under kattens liv. Något som dock gynnar bondkatter är att de vanligtvis inte drabbas av allt för hård avel, utan deras genetiska bas kan vara rätt bred. Många populationer av hemlösa bondkatter drabbas dock hårt av inavel vilket leder till allvarliga hälsoproblem. Över lag är det vanligaste sjukdomarna samma för alla katter, oavsett om det handlar om en bondkatt eller en raskatt, som tandproblem, problem med urinvägarna (särskilt för katter som dricker för lite) och problem med lederna på äldre dagar.
Visste du att det i dagsläget finns ca 100 000 hemlösa katter i Sverige? För att undvika att antalet växer rekommenderar SVERAK alltid att man kastrerar sin bondkatt om man inte planerar för avel. En katt kan kastreras från 4 månaders ålder och det rekommenderas att man kastrerar sin katt innan den blivit könsmogen.
Idag hittar många bondkatter sina nya hem genom djurskyddsorganisationer eller via vänner eller familj. Att låter bondkatter får para sig fritt är inte tryggt för varken vuxna katter eller kattungarna som föds, särskilt inte i det svenska klimatet eller idag när bilar ständigt kör omkring på våra gator. Därför rekommenderas det starkt att alla katter kastreras om de inte planeras att avlas på. Trots detta är djurhem ofta överfulla av hemlösa katter, och om du är intresserad av en bondkatt är det här en bra plats att börja på.
Här hittar du allt du behöver tänka om du funderar på att adoptera en katt.
En bondkatt från ett katthem kostar vanligtvis mellan ca 2000–4000 kr.
Hur länge en bondkatt lever beror på katten genetik, hälsa och livsstil. Det är vanligt att katter blir ca 12–15 år, men många katter blir äldre än så.
Vanliga färger på bondkatter är svart, grårandig, svart och vit och sköldpaddsfärg. På grund av den moderna bondkattens genetiska bakgrund kan den ha nästan alla färger och pälstyper som förekommer hos raskatter.
Generellt sett är det svårt att säga om en bondkatt kommer att tolereras bättre eller sämre av en kattallergiker, det finns nämligen inga helt allergivänliga kattraser. Då bondkatter består av en mix av olika kattraser finns det inga garantier gällande exempelvis pälskvalitet. Hur man som allergiker reagerar på en katt skiljer sig även från individ till individ.
Har du en spinnande bondkattunge hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där kattungar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:
Bonus på alla dina köp
Gratis födelsedagspresent varje år
10% rabatt på kattsand
10% rabatt på din bondkattunges foder tills den fyller 1 år
Läs mer om vår kundklubb för kattungar här!
Funderar du på att skaffa en liten kattunge eller har du redan en katt? Vi samlat allt som din misse behöver, som kattmat, bäddar, leksaker och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Mjau, vilket kattliv!