Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Blandraser – allt om blandrashundar och vad som är bra att tänka på

Blandraser, eller blandisar som de även kallas i folkmun, är hundar som är en blandning mellan två olika raser. En blandras saknar rasstandard och stamtavla hos Svenska Kennelklubben, men är trots detta mycket populära bland hundälskare över hela Sverige. Här har vi samlat fakta om olika blandraser, och vi tar även upp vad som är bra att fundera på innan du bestämmer dig för att köpa en blandras, samt vad det finns för orosmoment med att äga en hund som inte är renrasig – även fast de är hur fina som helst!

Vad är en blandras?

En blandras är en hund som är en mix mellan två olika renrasiga hundar, en renrasig hund och en blandras eller mellan två blandraser. Blandraser saknar stamtavla hos Svenska Kennelklubben (SKK) eller hos Fédération Cynologique Internationale (FCI), vilket innebär att de heller inte har någon rasstandard. En blandras kan uppkomma som ett resultat av en medveten korsning mellan två olika raser, men det finns även blandraser av okänt ursprung, exempelvis om två hundar tjuvparat sig.

Läs mer om hundraser här!

Varför är blandraser så populära?

Blandraser har blivit alltmer populära de senaste åren, och det finns flera anledningar till att det blivit så. För många handlar det om utseende, exempelvis att man vill avla fram en hund med en viss typ av päls eller storlek, men det kan även handla om temperament. Många blandraser har avlats fram för att ärva de bästa egenskaperna hos två renrasiga hundar, till exempel trevliga egenskaper som klokhet och vänlighet. Vissa väljer även blandraser för att de oftast är billigare att köpa än renrasiga hundar. Priset ska dock aldrig avgöra vilken typ av hund du köper, utan det viktigaste är att du väljer en hund som passar din livsstil och dina intressen.

5 snabba om blandraser

  • Är en mix mellan två olika hundraser
  • Har ingen rasstandard hos SKK
  • Kan ha unika utseenden...
  • ... och olika storlekar
  • Populära blandraser är t.ex. labradoodle och cockerpoo

Nackdelar med blandraser

Många älskar blandraser och tycker det är charmigt med deras unika utseenden. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på att det finns en del nackdelar med blandraser som bör tas i beaktning innan man bestämmer sig för att köpa en blandras.

Du har ingen rasklubb, kennelklubb eller rasstandard att luta dig mot

När du köper en blandras är du mer utelämnad till dig själv än vad du är om du köper en renrasig hund. Blandraser har ingen stamtavla, rasstandard eller rasklubb, så du kommer själv behöva upptäcka vad det är för hund du har köpt. För om du köper en hund som är en blandning mellan exempelvis golden retriever och border collie vet du inte om det är en golden retriever eller en bordie collie som du får hem. Hundraser kan nämligen skilja sig åt en hel del. Det finns inga garantier på att blandrasen du köper kommer vara en perfekt blandning av de båda raserna och bara uppvisa deras bästa egenskaper. Dessutom kan blandrasen ärva med sig båda rasernas genetiska fel då få problem och besvär under sitt liv. Därför är det mycket viktigt att du är försiktig, använder ditt sunda förnuft och läser på ordentligt innan du köper en blandras.

Blandraser kan bidra till oetisk uppfödning

Eftersom det inte finns några officiella avelsstandarder för blandraser finns det heller ingen kontroll över hur hundarna avlas. Detta kan leda till oönskade beteenden eller hälsoproblem hos avkomman. Vissa oseriösa uppfödare kan även använda blandraser för att tjäna pengar utan att ta ansvar för hundarnas välbefinnande. Exempelvis kanske de avlar blandraser under dåliga förhållanden och utan att ta hänsyn till föräldrarnas hälsa eller temperament, bara för att de vet att de kommer tjäna mycket pengar på valparna.

Blandraser kan vara så kallade ”smuggelhundar”

Om du köper en blandrasvalp där föräldrarna inte finns att träffa finns det en risk att valpen kan vara insmugglad till Sverige från ett annat land. Så kallade smuggelhundar kan bära på dödliga sjukdomar, både för människor, hundar och andra djur. Det finns även inga garantier för du köper en frisk och hälsosam blandrasvalp med ett stabilt temperament.

Blandraser har inga hälsoprogram eller annan registrering inom SKK

För vissa hundraser finns hälsoprogram inom SKK som syftar förminska ärftliga defekter som orsakar lidande hos hundarna. De genetiska hälsoprogrammen är ofta initierade av specialklubben eller rasklubben. Om en ras är överrepresenterad gällande en viss ärftlig defekt gör SKK en kartläggning för att få en tydligare bild av problemet, och de sätter även press på uppfödare och hanhundsägare att de måste undersöka sina hundar innan de sätts i avel. För blandraser finns inga sådana här program, utan det är upp till köparen själv att göra en bedömning på om blandrasen känns hälsosam och uppfödaren pålitlig.

Det här ska du alltid få med dig när du köper en hund

  • Köpekontrakt. Det ska alltid skrivas ett tydligt köpekontrakt som båda parter är överens om och skriver under när valpen hämtas.

  • Vaccinationsintyg.

  • Intyg från veterinärbesiktningen som ej är äldre än 7 dagar.

  • Valpens chipnummer.

  • Information om registrering hos Jordbruksverket. Du som ny ägare ska få information om att du behöver registrera valpen hos Jordbruksverket samt instruktioner på hur du gör.

  • Information från uppfödaren om hur valpen ska tas om hand den första tiden. Du som ny ägare ska få information från uppfödaren om hur du sköter om din valp, som exempelvis vilket foder valpen ätit tidigare, hur många mål per dag valpen behöver äta, när valpen ska vaccineras igen och så vidare.

Det här är även en fördel att få med:

  • En filt som luktar valpens mamma och syskon. Det här ger valpen lite mer trygghet i flytten till nya hemmet.

  • Samma valpfoder som valpen ätit hos uppfödaren. Det är tryggast för valpen att slippa byta foder direkt när den kommer till sitt nya hem.

Läs mer om att köpa hund här!

Checklista för dig som funderar på att köpa en blandras

  • Se alltid till att du får träffa valpens båda föräldrar – undersök om de är friska och har ett trevligt temperament.
  • Valpen ska alltid vara veterinärbesiktigad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt och du ska dessutom få dokument på detta.
  • Gör alltid upp ett köpeavtal så att det är tydligt vem som säljer valpen och vem som köper den.
  • Se alltid till att du köper valpen hemma hos uppfödaren – köp aldrig en valp som säljaren kommer med i en bil eller direkt hem till dig för att lämna av.
  • Detta är dels viktigt för att du behöver veta vad uppfödaren bor ifall problem skulle uppstå, men även för att du då får se var valpen tillbringat sina första veckor i livet.
  • Kontrollera att valpen ser frisk och kry ut när du hämtar den, den får exempelvis inte se sjuk ut eller vara halt. Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den, även om det känns som att du räddar den från hemska förhållanden.
  • Valpar ska alltid vara 8 veckor eller äldre när de lämnar sin mamma, så köp aldrig en valp som är yngre än så.
  • Köp aldrig en valp spontant – ett valpköp ska alltid vara ett noga genomtänkt beslut.

Exempel på populära blandraser

Det finns många populära blandraser i Sverige, där vissa av dem blivit så vanliga att de till och med börjat skapas en egen rasstandard för dem. Inga av dessa blandraser har dock en stamtavla hos Svenska Kennelklubben.

Lite fakta om labradoodle

Labradoodle är en blandning mellan labrador och pudel som avlats fram för sin lämplighet som social tjänstehund och assistanshund. Det här är en ras som är populär över hela världen och i Sverige finns det även en rasklubb för labradoodle. Hos Svenska Labradoodleklubben är linjer med pudel (samtliga storlekar), labrador retriever, amerikansk cocker spaniel och engelsk cocker spaniel tillåtna. Det gör att blandrasen labradoodle finns i flera olika storlekar och utseenden.

Lite fakta om cockerpoo

Cockerpoo är en blandning mellan cocker spaniel och pudel och i Sverige blev den här blandrasen vanlig först på 1990-talet. Cockerpoo är en populär blandras om efterfrågas på grund av sin trevliga läggning, intelligens, nyfikenhet och lojalitet. En cockerpoo kan vara en blandning av antingen pudel och engelsk cocker spaniel eller pudel och amerikansk cocker spaniel och pudeln kan vara av samtliga storlekar. Det gör att även blandrasen cockerpoo finns i flera olika storlekar och utseenden.

Lite fakta om cavapoo

Cavapoo är en blandning mellan cavalier king charles spaniel och pudel som avlades fram för att man ville få en hund med cavalier king charles spaniels charmiga personlighet och pudelns intelligens. Man hoppades även på att få fram en mer allergivänlig hundras då pudlar inte fäller. Blandrasen cavapoo fick sitt uppsving i Sverige när Kronprinsessan Victoria köpte en till sin familj – helt plötsligt ville alla i Sverige ha en cavapoo. Vissa personer kritiserade Kronprinsessan för att ha valt en blandras, och menade att det var opassande, medan andra försvarade hennes val och menade att det var en fråga om personligt tycke och smak.

Lite fakta om maltipoo

Maltipoo är en blandning mellan hundraserna malteser och pudel och sägs vara vänlig, social och energisk. Storleken på en maltipoo beror på föräldrarna då pudeln finns i olika storlekar. Även formen/kroppsbyggnaden på en maltipoo kan variera, vissa maltipoo är lågställda medan andra är mer kvadratiska med högre ben.

Lite fakta om goldendoodle

Goldendoodle är en blandning mellan hundraserna golden retriever och pudel och är speciellt omtyckt för sin lockiga päls och trevliga personlighet. Det finns ingen definitiv historia om hur blandrasen goldendoodle uppstod, men det antas att de avlades fram för att förbättra vissa av de egenskaper som finns hos både golden retriever och pudel, som exempelvis intelligent och lojalitet. Goldendoodles kan ha en mängd olika färger, som exempelvis brun, svar, blond, röd eller grå, och deras päls kan vara lockig eller krullig beroende på deras arv från pudel-föräldern.

Lite fakta om pomchi

Pomchi är en blandning mellan hundraserna pomeranian och chihuahua och korsades fram för att man ville ha en liten hund med en vänlig personlighet. Det finns inga garantier för hur en pomchi kommer att se ut, de kan bli korthåriga, långhåriga och allt där emellan. Även vikten varierar beroende på föräldrarna. Eftersom detta är en relativt ny korsning finns det inga registrerade data för alla potentiella hälsoproblem för pomchi, men de är mottagliga för de flesta hälsoproblem som pomeranians och chihuahuor får.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Behöver du hjälp?