Vilket torrfoder är bäst för katter? Det bästa valet är ett balanserat och köttigt torrfoder som fyller kattens alla behov. Men alla katter har olika preferenser när det kommer till torrfoder, så valet är inte alltid enkelt. Här berättar vi mer om torrfoder, och hur du ska tänka för att hitta det bästa torrfodret för just din katt!
Torrfoder av hög kvalitet innehåller alla näringsämnen en katt behöver, och många torrfoder innehåller också ämnen som är särskilt bra för till exempel kattens leder, päls, hud, urinvägar och tarmar. Katter kan ha fri tillgång till torrfoder i sin skål, och vill du aktivera din katt under måltiden kan du servera torrfoder i en aktiveringsleksak för katter!
Även om det är lätt att alltid ha torrfoder framme till sin katt bör man fatta beslut om matningsfrekvensen enligt kattens vikt. Om en katt som får äta fritt börjar gå upp i vikt är det bäst att begränsa ätandet. I hushåll med flera katter kan revirspänningar leda till att en katt blir överviktig medan en annan magrar. Då lönar det sig att ha flera matplatser på olika ställen i hemmet och vid behov begränsa den självsäkrare kattens åtkomst till kompisens skål. En foderautomat är ett bra knep för att se till att inte någon katt ska få i sig för mycket mat.
Läs mer om övervikt hos katt här!
Visste du att torrfoder av hög kvalitet kan förebygga sjukdomar hos katter? Tyvärr är många av våra katters hälsoproblem ett resultat av dålig kost. Sjukdomar som övervikt, diabetes, urinvägsproblem, tandsten och magbesvär kan alla förebyggas med högkvalitativt torrfoder som innehåller alla näringsämnen en katt behöver.
Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i det stora utbudet av torrfoder till katter. Torrfodret kanske först verkar bra, men på påsens baksida kan det finnas en lista med en mängd diffusa råvaror. Tänk på det här:
Kolla på råvarornas ordningsföljd i innehållsförteckningen; den råvaran som kommer först på listan finns det mest av i maten. Kött ska alltid stå först på listan då katter är strikta köttätare.
Ibland är det svårt att veta om ett foder faktiskt innehåller riktigt kött. Om innehållsförteckningen bara talar allmänt om animaliska produkter kan de komma från nästan vilket djur som helst och bestå av nästan vilka delar av djuret som helst, även restprodukter som hud, lungor och bindväv. Kvalitet behöver inte döljas bakom obestämda termer: Ju noggrannare källan till köttet anges, till exempel höna, lamm eller fisk, desto bättre kan du lita på kvaliteten.
Kontrollera att torrfodret inte innehåller socker eller konstgjorda aromer. I en köttig produkt behövs de inte!
Många kompletta torrfoder av god kvalitet innehåller ämnen som främjar kattens hälsa, men vars namn först kan låta konstiga. Listan nedan berättar lite om sådana ämnen:
Mannan- och fruktooligosackarider är prebiotika som främjar matsmältningen och tarmhälsan.
Taurin är en aminosyra som är livsviktig för katter. Den behövs för hjärthälsan och synutvecklingen samt förebygger försvagning av synen.
Natriumhexametafosfat är ett säkert ämne som finns i munvårdsprodukter och som förebygger tandsten.
Cellulosa är olösliga fibrer från växtriket som är bra för kattens tarm och hjälper till att göra avföringens konsistens optimal. Cellulosa gör också kulorna knapriga, så att katten får lite gratis tandputsning när den äter.
Ammoniumklorid hjälper till att upprätthålla en lämplig pH-balans i urinvägarna.
Glukosamin, MSM och kondroitin är bra för lederna.
Man tror att metionin hjälper till att göra urinen surare och det har också en uppgift i bildandet av pälsproteinet keratin.
L-karnitin är en aminosyra som finns i kött och som är bra för kroppens fettomsättning och muskelutveckling.
Tokoferoler är fettlösliga E-vitaminföreningar som används som naturliga konserveringsämnen. De utvinns till exempel ur rosmarin.
Sjukdomar försämrar alltid kattens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och livskraftigare. Och bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.
Många katter är kända för att vara kräsna med maten, inte minst sitt torrfoder. Det kan finnas många orsaker till att en katt en kräsen, men de flesta katter kan vänjas vid ny mat. Prova det här om du har en kräsen katt:
Blanda lite ny mat i din katts favoritmat under ett par dagar. Då blir katten van vid den nya matens lukt och smak. Så byter du foder till din katt!
Även om det är lätt att alltid ha torrfoder framme kan det vara klokt att ha bestämda mattider för kräsna katter. Låt inte maten stå framme hela tiden utan servera mat 3-4 gånger per dygn.
Kolla hur mycket katten äter sammanlagt per dag. Ofta är kräsna katter överviktiga och orsaken till kinkigheten kan vara att katten får för mycket mat och helt enkelt inte är hungrig.
Ibland godkänner katten inte ny mat trots tipsen ovan. Men det är trots allt möjligt att ändra även väldigt kräsna katters matvanor.
Prova våra torrfoder utan risk! Alla våra torrfoder har 100% smakgaranti: Om du inte är nöjd med maten kan du returnera säcken inom en månad förutsatt att den är mer än halvfull!
Så hanterar du en kräsen katt!
Ta en titt på din katts avföring när du städar kattlådan - kattbajset berättar nämligen hur kattens mage mår! Om katten har lös avföring, diarré eller gaser är det högst troligen något fel på kattens torrfoder. Visste du dessutom att torrfoder av hög kvalitet kan göra så att din katt bajsar mindre och att bajskorvarna luktar mindre illa?
Här kan du läsa mer om magproblem hos katter!
Varje katt är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Bra torrfoder för många av våra kunders och våra egna katter är: