Vilket är det bästra torrfodret för hundar? Ett balanserat, köttigt torrfoder är det lättaste valet när du vill ge din hund en kost som fyller alla behov. Vad ska man då tänka på vid valet av torrfoder? Hur hittar man rätt i torrfoderdjungeln? För att hjälpa dig på traven så kommer vi här ta upp olika alternativ på torrfoder, vad som är bra att tänka på, torrfoder som vår personal rekommenderar och hur du enkelt urskiljer vad som är torrfoder av hög kvalitet.
Vilket som är det bästa torrfodret beror ju helt på din hund och vad den har för behov och preferenser. Ur högklassigt torrfoder får hunden enkelt i sig alla näringsämnen den behöver och många torrfoder innehåller också ämnen som är särskilt bra för till exempel leder, päls, hud, urinvägar och tarmar. Vill du aktivera din hund i samband med måltiden ger det utmärkt stimulans att servera kulorna i en aktiveringsleksak!
Nosa på hela vårt sortiment av torrfoder här »
Varje hund är en individ med individuella behov i fråga om kosten. Det som är bäst för en är kanske inte bra för en annan. Högkvalitativt favoritfoder för många av våra kunders och våra egna hundar är:
Torrfoderkulor av god kvalitet innehåller mycket köttprotein.
I högklassiga helfoderkulor finns alla näringsämnen din hund behöver. Många torrfoder innehåller dessutom naturliga ämnen som är till nytta för till exempel leder, päls och tarmar.
Fett är nödvändigt för hunden och ska finnas i rätt mängd i kulorna. Valpar och digivande tikar behöver mer fett i födan, medan överviktiga hundar kan få sparsammare med fett.
Kvalitetskulor innehåller en måttlig mängd kolhydrater och lite fibrer för de nyttiga tarmbakterierna.
Högklassigt torrfoder innehåller INTE konstgjorda konserveringsämnen eller socker.
Sjukdomar försämrar alltid hundens livskvalitet och känns i ägarens plånbok i form av fler veterinär- och medicinräkningar. Det kunde faktiskt vara bra att granska utfodringskostnaderna även ur ett hälsoperspektiv. Mat av god kvalitet kanske inte botar sjukdomar, men en lämplig kost gör din vän piggare och mer livskraftig. Bra motståndskraft och allmänt god hälsa kan förebygga många problem.
Det är inte alltid så lätt att hitta rätt i torrfoderdjungeln; maten kanske först verkar bra, men på påsens baksida kan det finnas en lång lista med diffusa råvaror. Tänk på det här:
När du börjar undersöka ingrediensförteckningen, kolla först råvarornas ordningsföljd: den som kommer först på listan finns det mest av i maten. Eftersom hunden har en köttätares matsmältning ska köttet stå först på listan.
Ibland är det svårt att veta om ett foder faktiskt innehåller riktigt kött. Om innehållsförteckningen bara talar allmänt om animaliska produkter kan de komma från nästan vilket djur som helst och bestå av nästan vilka delar av djuret som helst - även restprodukter som hud, lungor och bindväv. Kvalitet behöver inte döljas bakom obestämda termer: Ju noggrannare källan till köttet anges, till exempel höna, lamm eller fisk, desto bättre kan du lita på kvaliteten.
Kontrollera att maten inte innehåller socker eller konstgjorda aromer. I en köttig produkt behövs de inte!
Många torrfoder av god kvalitet som dessutom är helfoder innehåller ämnen som främjar djurets hälsa. Dock kan deras namn kan låta lite konstiga. Listan nedan berättar lite om sådana ämnen:
Mannan- och fruktooligosackarider (MOS och FOS) är prebiotika som främjar matsmältningen och tarmhälsan.
Natriumhexametafosfat är ett säkert ämne som finns i munvårdsprodukter och som förebygger tandsten.
Cellulosa är olösliga fibrer från växtriket som är bra för tarmen och hjälper till att göra avföringens konsistens optimal. Cellulosa gör också kulorna knapriga, så att de putsar tänderna.
Ammoniumklorid hjälper till att upprätthålla en lämplig pH-balans i urinvägarna.
Glukosamin, MSM (metylsulfonylmetan) och kondroitin är bra för lederna.
Taurin är en aminosyra som är livsviktig för katter och nyttig också för hundar. Den behövs för hjärthälsan och synutvecklingen samt förebygger försvagning av synen.
Man tror att metionin hjälper till att göra urinen surare och det har också en uppgift i bildandet av pälsproteinet keratin.
L-karnitin - är en aminosyra som finns i kött och som är bra för kroppens fettomsättning och muskelutveckling.
Tokoferoler - är fettlösliga E-vitaminföreningar som används som naturliga konserveringsämnen. De utvinns till exempel ur rosmarin.
Yucca shidigera-extrakt - främjar matsmältningen och förebygger obehaglig lukt genom att binda ammoniakmolekyler i tarmen. Yucca kan även minska mängden avföring.
I innehållsförteckningen på en del foder kan det finnas ingredienser som får en att undra varför i hela friden är detta med i en säck hundmat? Här är förklaringen till några av, vad man kan tycka är märkliga, ingredienser.
Träkol hjälper till att lindra en orolig mage.
Alfalfa minskar magsyran och hjälper till att förbättra matsmältningen.
Bryggerijäst är en naturlig källa till B-vitaminer och mannanoligosacharider. Bryggerijäst kan även ge en naturlig anti-parasitisk effekt.
Cikoriarot är en källa till inulin (en slags löslig fiber som fungerar som mat för tarmbakterierna) och fruktooligosacharider.
Betmassa är rikt på fibrer.
Havsalger innehåller många mineraler, spårämnen och aminosyror som hunden behöver
Tranbär innehåller massor med vitaminer och antioxidanter samt bidrar till välfungerande urinvägar.
Tistelfrö, eller mjölktistel används för att stötta leverfunktioner samt att de är inflammationsförebyggande.
Specificerande tilläggstermer kan användas om olika foder.
Holistiskt eller helhetsinriktat foder innehåller ytterst högklassiga råvaror och är tillverkat med långt genomtänkta och patenterade processer som ska underlätta matsmältningen. Kötthalten är hög och särskilt fokus har fästs vid fetternas kvalitet. Man kan säga att holistisk mat generellt innehåller sådant som främjar hälsan från flera aspekter samtidigt.
Funktionellt foder - innehåller funktionella råvaror som främjar hundens välmående på något specifikt sätt. Till exempel glukosamin, MSM (metylsulfonylmetan) och kondroitin är bra för lederna och finns i många funktionella helfoder för växande valpar, stora hundraser, överviktiga och väldigt aktiva hundar.
Hypoallergent foder - innehåller inte ingredienser som är vanliga allergiframkallare. Till dem räknas bland annat vete, soja, majs, gris- och nötkött samt mjölkprodukter.
Hydroliserat foder - innehåller protein som är sönderdelat i så små beståndsdelar att hundens kropp inte längre känner igen proteinet som en allergen.
Om hunden ofta har lös mage eller klåda i huden kan orsaken finnas i matskålen. För känsliga hundar kan spannmålsfritt foder vara vägen till fastare avföring och frisk hud. I spannmålsfria hundfoder används ofta ingredienser som är hypoallergena och med hög kötthalt, vilket också främjar matsmältningen och förbättrar avföringens konsistens. Det är bra att minnas att problemet inte nödvändigtvis är spannmålen eller åtminstone inte alla spannmål. Begreppet är rätt så omfattande och vissa hundar kan vara väldigt allergiska mot vete men klara av ris i måttliga mängder.
Hunden har blivit känd genom historien som ett matvrak vars liv kretsar kring korv och skinka. Men tänk om hunden rynkar på nosen åt sin matskål? Kräsenhet är ett överraskande vanligt problem bland hundar och väcker oro hos ägaren – med all rätt! Ett sällskapsdjur med dålig aptit kan med tiden börja lida av undernäring och hälsoproblem.
Läs mer om hur du hjälper en kräsen hund här »
Det dagliga bajsplockandet är ett bra tillfälle att studera hundens avföring lite närmare och den vägen komma underfund med om utfodringen är lämplig. Vad kan man då dra för slutsatser av avföringen?