Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Bada med hund – så håller du din hund trygg i vattnet

Många hundar uppskattar ett kallt dopp under varma sommardagar. Vissa hundar är till och med riktiga sjöjungfrur och lämnar inte vattnet frivilligt. Här delar vi med oss av våra bästa tips på vad du ska tänka på när du ska bada med din hund, och hur du håller din hund trygg i vattnet.

Så lär du din hund att simma

Om din hund ännu inte har lärt sig att simma, så finns det ett par steg du kan följa för att göra den säkrare i vattnet på ett tryggt och lekfullt sätt.

  • Välj en badplats där hundar är tillåtna. De flesta allmänna stränder välkomnar inte hundar, så kika runt i ditt närområde efter hundvänliga stränder. Välj en tid när det är lugnt på stranden, så att din hund inte blir överväldigad av andra hundar som springer omkring.

  • Använd godis eller leksaker som motivation. Det kan vara läskigt för hunden att närma sig vattnet, så använd något som motiverar vovven till att våga doppa tassarna i blöt. En nära hundkompis som gillar vatten brukar också fungera som en bra lärare.

  • Ta simträningen i hundens takt. De första gångerna kanske hunden bara doppar tassarna i vattnet, för att sedan långsamt gå lite djupare. Kom ihåg att alltid ha en flytväst på hunden om ni simmar på djupare vatten, så att hunden är extra trygg.

Flytväst på hund

När din hund leker i vågorna och simmar ut i vattnet så kanske den glömmer bort hur trött den är, och inser det inte förrän den simmar för långt ut och inte kan ta sig tillbaka. Då är det otroligt viktigt att du har satt på en flytväst på din hund. En flytväst räddar hunden från att drunkna när den är för trött, och gör det dessutom lättare för hunden att simma, vilket gör att hunden inte blir trött lika snabbt.

Tips på flytvästar till hundar

Algförgiftning hos hund

Håll koll på om det finns blågröna alger i vattnet när din hund simmar och badar. Blågröna alger är giftigt för hundar och kan orsaka neurologiska skador eller leverskador vid förtäring. Hundar sväljer ofta en del vatten när de simmar, och därför är inte tryggt att låta hunden simma i vatten där det finns blågröna alger.

Vattenförgiftning hos hund

Ibland sväljer hundar för mycket vatten, exempelvis när de simmar eller leker med vattenslangen hemma i trädgården. Att få i sig för mycket vatten kan vara farligt för hundar eftersom de påverkar deras elektrolytbalans. För mycket vätska i hundens kropp orsakar hyponatremi, eftersom vattnet späder ut blodets natriumbalans. Detta leder till att cellerna sväller och expanderar, och när celler i kritiska organ sväller kan det leda till störningar i systemet som kan få dödliga konsekvenser.

Symtom på vattenförgiftning hos hund

  • Trötthet
  • Vertigo
  • Överdriven urinering
  • Minskad aptit
  • Illamående och kräkningar
  • Uppvälld mage
  • Förstorade pupiller och glansiga ögon
  • I allvarliga fall: svårigheter att andas, kramper och medvetslöshet

Så gör du om din hund drabbas av vattenförgiftning

Om du misstänker att din hund har drabbats av vattenförgiftning ska du omedelbart kontakta en veterinär. I de flesta mildare fallen kan hunden kissa bort vattenförgiftningen och behöver inte undersökas av en veterinär.

För att förebygga att din hund drabbas av vattenförgiftning bör du se till att inte leka i vatten för länge. När hunden kastar sig efter vattenleksaker eller vågor, eller leker med en vattenslang, så får den ofta i sig vatten omedvetet, vilket kan leda till att hunden inte vet hur mycket vatten den faktiskt fått i sig.

Vattensvans hos hund

Vattensvans, eller inflammation i inflammation i muskulaturen runt svansroten, är ett smärtsamt tillstånd som brukar göra att hundens svans blir lam och slapp. Vattensvans är ett vanligt tillstånd för hundar som simmar mycket, speciellt i kallt vatten. När en hund får vattensvans brukar området kring svansroten bli känsligt och göra ont vid beröring, och hunden kanske undviker att sitta eller att göra andra saker som kan påverka svansen.

Här kan du läsa mer om vattensvans och vad du ska göra om din hund blir drabbad »

Hotspot – fukteksem hos hund

Om man har en hund som simmar mycket innebär det hunden även har blöt päls rätt ofta. Under den varma sommaren är det då inte helt ovanligt att hunden utvecklar hotspot, eller fukteksem, vilket är röda inflammerade hudförändringar. Om din hund utvecklat hotspot behöver området rakas och hållas torrt, och en veterinär behöver uppsökas så att din hund får rätt behandling.

Hjärt- och lungräddning (HLR) på hund

Om din hund håller på att drunkna eller har svalt mycket vatten så kan du behöva rädda den snabbt. Så här gör du hjärt- och lungräddning (HLR) på en hund:

  1. Töm hundens luftvägar på vatten genom att lyfta hundens bak

  2. Innan du börjar utföra hjärt- och lungräddning på hunden:
    - Kika på hundens tandkött: en blåaktig nyans tyder på cirkulations- och andningsproblem.
    - Kontrollera de övre luftvägarna genom att röra på tungan och avlägsna eventuella främmande föremål.
    - Slår hundens hjärta? Kolla hundens puls eller lyssna på hjärtslagen.
    - Andas hunden? Lyssna och undersök hundens andningsmönster.

  3. Utför hjärt- och lungräddning:

  4. Placera hunden på hundens högra sida

  5. Placera handen där hundens armbåge möter bröstkorgen, placera den andra handen på andra sidan

  6. Pressa händerna mot varandra och tryck ihop bröstkorgen

  7. Komprimera 30 gånger med en hastighet av 100–120 kompressioner/minut

  8. Växla till att blåsa in två gånger. Sträck djurets nacke något, placera munnen över nosen och blås så att bröstkorgen lyfts. Tänk på att inte blåsa för hårt på mindre djur!

  9. Kom ihåg att alltid uppsöka en veterinär om din hund drabbats av något av problemen ovan!

Vanliga frågor om att bada med hund

Kan alla hundar simma?

Alla hundar kan simma, men har din hund aldrig testat på att simma förut behöver den få öva på grunt vatten ett tag först. Släpp aldrig ut en hund på djupt vatten direkt, och kom ihåg att använda flytväst på hunden. Alla hundar tycker inte om vatten och kan få panik och de plötsligt hamnar i våt. Detta kan leda till att din hund aldrig vill gå nära vatten igen, då första mötet blev en traumatisk upplevelse.

När ska man inte låta hunden bada?

Du ska aldrig låta din hund bada om det finns blågröna alger i vattnet eller om det är algblomning. Du ska heller inte låta din hund bada om den redan har problem som vattensvans eller hotspot. Håll även koll på att du endast låter din hund bada på hundvänliga stränder där vovvar är välkomna. Kom ihåg att aldrig tvinga ut din hund i vattnet, utan hunden ska endast simma och bada på sina egna villkor.

Hur vet man om det finns alger i vattnet?

Algblomning brukar synas genom att vattenytan är täckt av en blågrön, grön eller gulgrön hinna. Vattnet kan även vara grumligt och de kan se ut som att små, tunna trådar flyter omkring i vattnet. Låt aldrig din hund bada i vattnet om du misstänker att vattnet innehåller blågröna alger eller om det är algblomning. Du hittar ofta information om blågröna alger och algblomning på din kommuns hemsida.

När är det hundförbud på stranden?

Det här skiljer från strand till strand. Vi rekommendera att du kollar upp vad som gäller för stränderna nära dig, samt om det är hundvänliga eller inte. Du hittar ofta information på din kommuns hemsida.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?