Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Avmaskning katt

Hur ofta ska katten avmaskas? Detta är en fråga som många ägare ställer sig och svaret beror mycket på hur kattens omgivning ser ut. Förr råddes kattägare att avmaska sina djur regelbundet men detta rekommenderas inte längre. Avmaskar du din katt regelbundet utan att veta om djuret lider av exempelvis spolmask, som är den vanligaste inälvsparasiten i Sverige, kan maskarna bli resistenta mot avmaskningsmedlet. Läs mer om vad som är bra att tänka på gällande avmaskning av katt här!

Vad är mask hos katt?

Spolmask och bandmask är de vanligaste typerna av mask hos katt. Dessa typer av maskar lever då i kattens tarm vilket exemplevis kan visa sig genom att du ser maskar i kring kattens anus eller i avföringen, eller att du ser maskar i din katts uppkastningar. Om en katt får mask behöver den avmaskas, men först är det viktigt att vara absolut säker på att det är just mask som din katt drabbats av.

Så vet du om din katt har mask

För att vara säker på att du behöver avmaska din katt rekommenderas det idag att du besöker en veterinär som tar ett avföringsprov, eller att du köper ett kit på apoteket för att själv ta ett prov på djurets avföring och skickar in till Vidilab, Statens Veterinärmedicinska Anstalt. I många fall analyseras det inskickade avföringsprovet redan samma dag som det når Vidilab, och sedan skickar myndigheten provresultatet till dig redan nästa dag via mejl eller post. En nackdel med det färdiga testkitet är att analysen inte inkluderar kontroll av bandmask, så om du oroar dig för just bandmask bör du rådgöra med din veterinär.

Besök någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker om du misstänker att din katt fått mask!

5 tecken på att katten har mask

  • Du ser maskar kring anus eller i avföringen
  • Du ser maskar i din katts uppkastningar
  • Din katt har fått ett positivt provresultat
  • Katten visar tecken på avmagring
  • Katten har försämrad pälskvalitet

Så väljer du rätt avmaskningsmedel till din katt

När du fastställt att din katt har mask, antingen för att du sett maskar kring anus eller i avföringen, via av ett positivt provresultat eller på grund av att djuret vistats på platser där mask upptäckts, är det dags att välja avmaskningsmedel

  • Vissa läkemedel ges som en engångsdos medan andra ska tas tre dagar i rad, storlek och pris varierar mellan olika preparat

  • Välj ett avmaskningsmedel som endast attackerar den specifika maskart som din katt lider av

  • Ge rätt mängd avmaskningsmedel. Hur du ska dosera avmaskningsmedlet står angivet i produktbeskrivningen och dosen baseras ofta på hur mycket djuret väger. Det är viktigt att du fullföljer hela behandlingen och inte avslutar en tredagars kur efter kanske två dagar.

  • Har du en kattunge som ska avmaskas flera gånger i rad rekommenderar vi att du använder samma läkemedel vid samtliga avmaskningar för bästa resultat

Hur ofta ska jag avmaska min katt?

Idag rekommenderas det inte att du avmaskar din katt regelbundet eftersom det då finns en risk att maskarna blir resistenta mot avmaskningsmedlet. Har du avmaskat din katt regelbundet och katten sen faktiskt drabbas av spolmask, bandmask eller dvärgbandmask kommer avmaskningsmedlet inte ha någon verkan på parasiterna.

När ska jag avmaska min kattunge?

Kattungar kan smittas av spolmask från sin mamma när de diar och därför ska kattungar avmaskas oftare än vuxna katter. Första avmaskningen bör ske innan 3 veckors ålder. Vid 12 veckors ålder brukar kattungarna få lämna sin mamma vilket innebär att du som köper en kattunge oftast hämtar den när den redan är avmaskad. Skulle kattungen inte vara avmaskad bör du se till att den avmaskas regelbundet upp till att den är 3 månader gammal. Prata med din veterinär om hur ofta det bör vara, eftersom det beror på vilket avmaskningsmedel du använder.

Hur får katter mask?

Det finns ett par olika sätt för en katt att smittas av mask. Spolmask och bandmask brukar smitta genom att katten äter smådjur som till exempel möss, råttor och fåglar. Har du mer än en katt hemma kan de smitta varandra genom att äggen (som är osynliga) från spolmasken sprids genom kattlådan, bäddar eller filtar. Har din katt mask? Se till att tvätta allting som katten tycker om att mysa och leka med och rensa regelbundet i kattlådan. Vissa råa sötvattenfiskar kan vara en källa till parasitsmitta. Därför rekommenderar man inte rå och otillagad insjöfisk till katt. Havsfisk är i regel okej och efter nedfrysning eller ordentlig upphettning kan du servera även insjöfisk.

För en kattunge kan inre parasiter vara livsfarliga. Risken för att en vuxen innekatt ska få parasiter är liten. Men det händer att vi människor ovetande tar hem parasiter eller deras ägg till exempel på våra skor. För att undvika onödig parasitbehandling kan veterinären ta avföringsprov på katten för att bedöma om den behöver behandling.

Hur ser mask hos katt ut?

Den vanligaste typen av parasit hos katter är spolmasken. Den är oftast gulvit och ett par centimeter stor. Bandmaskar däremot, eller binnikemaskar, är långa, platta och vita och påminner lite om risgryn. Bandmasken är vanligast bland vuxna utekatter eftersom de endast smittas genom bytesdjur ute i naturen, som möss, råttor och fåglar.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?