Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Anaplasma hos hund

Anaplasma hos hund är en sjukdom som sprids via en mycket vanligt förekommande fästing. Anaplasma är relativt vanligt att se hos både hundar och människor i Sverige, och kan endast undvikas genom att förebygga fästingbett hos sin hund. Läs mer om anaplasma hos hund här.

Vad är anaplasma hos hund?

Anaplasma orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum, och överförs till hundar via en i Sverige mycket vanligt förekommande fästing (Ixodes ricinus). Själva smittöverföringen sker oftast när fästingen bitit sig fast på hunden och sugit blod under ett till två dygn.

Symtom på anaplasma hos hund

Vanliga symtom på anaplasma är bland annat feber, slöhet och minskad aptit, men man kan även märka symtom som tecken på smärta, stelhet, ömhet och hälta. Mindre vanliga symtom på anaplasma hos hund är kräkningar, diarré och blödningar. Inkubationstiden för anaplasma hos hund brukar vara ca 7–14 dagar.

Så fastställs anaplasma hos hund

Om en hund har akuta symtom på anaplasma kan bakterier ibland påvisas i de vita blodkropparna. Dessa kan man upptäcka antingen med blodprov eller mikroskopi hos veterinären. Specifika antikroppar mot anaplasma kan också mätas i blodet. Att endast upptäcka antikroppar räcker dock inte för att kunna fastställa att hunden har anaplasma just nu, då antikropparna endast visar att hunden haft anaplasma tidigare i livet. Därför behöver man även hitta andra kliniska fynd som anamnes, symtom och resultat från kompletterande undersökningar och provanalyser, för att ta reda på om hunden drabbats av anaplasma.

Hur behandlas anaplasma hos hund?

Det finns tyvärr inget vaccin mot anaplasma, utan du behöver i stället se till att förebygga fästingar hos din hund. Använd fästingmedel på din hund, särskilt under vår och sommar, och gå regelbundet igenom din hund för att se om du kan hitta en fästing. Hittar du en fästing ska du genast plocka bort den.

Skydda din hund mot fästingar

Om du är orolig över att din hund ska drabbas av anaplasma är det en bra idé att skydda din hund mot fästingar. Det gör du genom att använda fästingmedel på din hund och undersöka din hund regelbundet under fästingperioden. Hittar du en fästing på din hund ska du genast ta bort den.

Läs mer om hur du skyddar din hund mot fästingar här!

Så känner du igen ett fästingbett på din hund

Vanliga symtom på fästingbett på hund är exempelvis att hunden får en röd, svullen och kliande bula där fästingen bitit sig fast, men du kan även upptäcka symtom som feber, trötthet och slöhet.

Här kan du läsa mer om symtom på fästingbett hos hund!

Fästingar och fästingbett på hund

Vill du veta mer om fästingar och fästingbett på hund? Läs då mer här!

Tips på fästingmedel för hundar

Fästingmedel för hundar

Fästingar hos hund kan vara en vanlig och allvarlig hälsorisk, särskilt under sommar- och höstsäsongen. Som hundägare är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar med rätt medel. Hos Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar!

Behöver du hjälp?