Agility är snabbt, actionfyllt och spännande! Det är bra träning för både dig och din hund och stärker samtidigt er relation. Se hur din hund spritter av glädje när den snabbt och smidigt slingrar sig runt stolpar, kryper genom tunnlar och hoppar över hinder. Här berättar vi mer om agility, som hur du och din hund kommer igång, vad som krävs för att tävla och vilka hundraser som passar för agility!
Agility för hundar är en sport där föraren, på tid, leder sin hund genom en hinderbana. En agility-bana har ofta 14–20 hinder och kan inkludera tunnlar, slalom, däck, vippbrädor och hopphinder. När det är agility-tävling tävlar lagen på den unika bana som satts upp för dagen. Hundarna måste förlita sig på sin förares signaler och kroppsspråk för att ta sig igenom agility-banan.
Agility är absolut en sport, men de flesta kallar agility för en hundsport, då hunden gör en stor del av jobbet!
Alla hundar över 18 månader tillåts att tävla i agility, så länge de är friska och har uppdaterade vaccinationer. Även oregistrerade hundar får vara med och tävla agility om de har tävlingslicens från kennelklubben.
Förstå grunderna i agility. Lär känna agilityhindren och vilka regler som gäller för vart och ett. Besök gärna en tävling eller en träning för att se hur det funkar live.
Passar agility dig och din hund? Titta på din hunds temperament: är den energisk, gillar att springa, svarar bra på instruktioner och kommer överens med andra hundar? Titta sedan på dig själv: är du bra på att kommunicera och är du beredd att jobba både fysiskt och mentalt med din hund?
Ta en lektion i agility. Precis som med vilken sport som helst är det bäst att ta en lektion i agility för att lära känna sporten och lära sig grunderna. På lektionen kommer du även träffa nya träningskompisar och hitta ett en ny gemenskap med andra som är intresserade av sporten.
Träna agility hemma. Träningen tar inte slut när ni går ut från träningslokalen. Det är jätteroligt att träna agility hemma, din hund får göra av med energi och ni stärker bandet mellan er. Du kan antingen köpa agility-hinder eller göra dem själv – se bara till att de följer reglerna för agility.
Delta i agility-tävlingar! Vill ni ta er nya hobby till nästa nivå? Agility-tävlingar arrangeras på alla nivåer, både nationellt och internationellt. Som nybörjare i agility tävlar man i klass 1 och om man är riktigt bra kan man ta sig upp till klass 3. Du avancerar genom att tävla och kvalificera dig. För att tävla måste du vara medlem i någon klubb inom SKK:s organisation. Kontakta din lokala kennelklubb om du är nyfiken på mer information om hur du kan tävla i agility.
Även om alla hundraser passar för agility på någon nivå så finns det några raser som utmärker sig och som man oftare ser på agility-banor. I agilitytävlingar delas hundarna in i grupper efter mankhöjd där hundar av samma storlek tävlar mot varandra. Shetland sheepdog, jack russell terrier, pudel, border collie, australian shepherds och belgisk vallhund är några hundraser som man ofta ser tävla i agility.
Agilityhinder utgör en mångfald spännande utmaningar för hundar och deras ägare, från hopp och tunnlar till slalom och balansgång. Dessa variationer av hinder bygger på samarbete, träning och smidighet som behövs för att ta hunden genom banan. Men vilka typer av agilityhinder finns det egentligen? Här berättar vi mer om några av de mest vanliga!
Slalom är ett spännande och utmanande agilityhinder där hunden snabbt navigerar mellan pinnar i ett slalommönster. Detta agilityhinder kräver precision, snabbhet och skicklighet då hunden växlar mellan pinnarna i hög hastighet.
Tunnlar är agilityhinder där hunden behöver navigera sig genom en tunnel samtidigt som den behåller både fokus och fart. Tunnlarna kan variera i längd och böjningar och kräver tillit mellan hund och förare.
A-hinder är ett agilityhunder som ser ut som bokstaven A, då det består av två ramper som möts i en topp. I agility ska hundarna springa uppför ena rampen upp till toppen och sedan springa ner på andra sidan. Detta agilityhinder testar hundens smidighet, balans och förmåga att navigera uppför och nerför lutande ytor med precision och snabbhet.
Hopphinder i agility utgörs vanligtvis av justerbara hinder som placeras i olika höjder och formationer. Hundarna ska hoppa över dessa agilityhinder med precision och fart utan att vidröra hindren. Denna övning testar bland annat hundens förmåga att bedöma avstånd och behålla hastighet och kontroll.
Balansbom är ett agilityhinder som består av en lång och smal träbalk eller bom som hunden ska gå över med precision och balans. Detta hinder utmanar hundens förmåga att gå kontrollert över en smal yta med fokus och stabilitet.
En vippbräda är ett agilityhinder som påminner om en gungbräda. Här ska hunden klättra upp på en sidan, låta brädan vippa ner och sedan fortsätta nedåt. Detta agilityhinder hundens balans och förmåga att hantera rörliga hinder.
Hundsporten agility kom till Sverige i mitten av 1980-talet, och blev en officiell hundsport 1987.