Alla hundar förtjänar ett kärleksfullt hem och sin alldeles egna människa. Kan det vara du? Att adoptera hund är ett perfekt sätt att få hem en lurvig ny familjemedlem, samtidigt som du ger ett hem till en hund som verkligen behöver det, och till och med kanske räddar ett liv. I den här artikeln hittar du information om hur du på bästa sätt förbereder dig inför att adoptera hund samt vad som är bra att tänka på före, under och efter en hundadoption.
Om du har bestämt dig för att adoptera hund kan det vara bra att fundera över varifrån du vill adoptera din nya vän. I många europeiska länder är herrelösa hundar en vanlig syn men det finns många hundhem även i Sverige där du kan hitta en ny hund att älska. Många svenskar som väljer att adoptera hund från ett annat land och idag finns flertalet organisationer som hjälper till att förmedla hundar från bland annat Irland, Grekland och Rumänien.
Kostnaden för att adoptera hund varierar beroende på vilken organisation du väljer att gå igenom. Det kan också variera beroende på hundens ålder och egenskaper. Att säga en exakt kostnad för att adoptera hund är därför svårt och vi rekommenderar att du tar direktkontakt med de organisationer som förmedlar adoptionshundar. Generellt är det billigare att adoptera än att köpa en valp via en kennel.
Om du funderar på att adoptera hund är det bra att även känna till vilka möjliga risker och utmaningar som du kan ställas inför. Många hundar som behöver omplaceras kan ha levt ett tufft liv vilket kan sätta både fysiska och psykiska spår.
Potentiella utmaningar är beteendeproblem och sjukdomar (särskilt hos hundar som adopterats från utlandet). Vanligtvis informerar hundhemmen om detta eftersom det även ligger i deras intresse att alla adoptioner går väl och att inte hunden behöver flytta ännu en gång. Detta är bra att ha i åtanke om du ska adoptera hund.
Det är förståeligt att jobbiga upplevelser påverkar hundens beteende. Vanliga beteendeproblem hos dem som växt upp i ett tufft klimat är rädsla och separationsångest. Även om räddningsorganisationer gör sitt bästa för att berätta för dig som adopterar om hundens bakgrund och personlighet kan det vara svårt att förutse hur den kommer att bete sig i sitt nya hem. Därför bör du alltid vara beredd på alla typer av situationer när du adopterar en hund.
Bristande socialisering kan göra att hunden är blyg och avvaktande när den kommer till sin nya familj. Valpar som är födda på gatan får inte samma mänskliga kontakt som valpar som kommer från en uppfödare och därför kan mänsklig beröring kännas ovan och skrämmande för dem.
Adopterade hundar kan även drabbas av separationsångest: när hunden äntligen hittar sin trygga punkt i form av den nya hussen och/eller matten, vill den inte släppa honom eller henne utom synhåll - inte ens när människan måste gå till jobbet. Separationsångest kan visa sig genom skällande, ylande, att förstöra saker och att kissa inomhus. Att hantera stark separationsångest kräver långsiktigt engagemang och ofta professionell hjälp.
Det kan finnas många olika orsaker bakom aggressivt beteende, till exempel traumatiska upplevelser (misshandel, bråk med andra hundar, etc.) och rädslan kan då göra hunden defensiv. De vanligaste förklaringarna till aggressivt beteende är dock hälsoproblem, och därför är det viktigt att utesluta möjlig fysisk sjukdom. När orsaken till hundens aggressiva beteende är klargjort kan ni börja jobba med att bearbeta det. Det är bra att be om hjälp från en professionell hundtränare.
Organisationer som verkar utomlands tar hand om alla importkrav som gäller hundar som redan finns på plats. Dessa krav inkluderar vanligtvis vaccinationer och avmaskning. Med dessa åtgärder kan spridning av rabies, parvovirus, valpsjuka, smittsam leverinfektion, kennelhosta, leptospiros, bandmask, loppor och andra parasiter förhindras.
Många organisationer testar även för hjärtmask, giardia och leishmanios innan hunden reser till sitt nya hem. Dessutom rekommenderas nya ägare att avmaska ännu en gång när hunden anländer. Eftersom djursjukdomar är landsspecifika, läs gärna på om just det land du adopterar från eller fråga organisationen.
Att hitta hem är som att vinna på lotto för en hund som tidigare bott på ett härbärge – men det är också en betydande livsförändring som kan orsaka stress. Att vänja den nya familjemedlemmen vid sitt nya hem kräver tid och tålamod. Du kan hjälpa din vän med följande tips:
Använd lugnande feromoner. Köp hem lugnande feromoner från Adaptil i god tid innan hunden anländer. Det kan hjälpa din nya vän att koppla av.
Ta det lugnt med hunden i början. En hund som rest från ett annat land kan tycka att flygplatsen är en stressande och konstig plats. Bli inte orolig om du inte möts av en viftande svans på en gång (även om detta kan hända också). Var lugn när du närmar dig din nya vän; låt den nosa på din hand och erbjud några godisar.
Packa med en sele till hämtningen. Se till att du har packat med dig en justerbar och stadig sele så att hunden inte kan springa iväg. För att vara på säkra sidan kan du ha två koppel: ett i selen och ett fastsatt i ett halsband.
Använd feromon-spray i bilen. Du kan använda feromon-spray i din bil. Ta även med dig rengöringsprodukter ifall det händer en olycka.
Ge hunden lite tid att lära känna sitt nya hem och familj. Se till att den har en lugn plats den kan söka sig till, exempelvis en egen hundbädd där ingen stör den. Avvakta med att bjuda in dina vänner för att träffa hunden direkt utan låt den vänja sig vid sin nya omgivning i lugn och ro.
Hunden kan bli dålig i magen. Var beredd på att hunden kan bli orolig i magen på grund av den stora livsförändringen. Köp hem probiotika för att kunna ge redan innan möjliga symtom visar sig. Om hunden har allvarliga symtom bör du kontakta en veterinär.
Göm lite hundgodis hemma. Du kan gömma hundgodis i hemmet för att din nya familjemedlem tidigt ska få positiva känslor för hemmet.
Lek tillsammans. Om hunden är stressad kanske den inte är intresserad av att leka, men om hunden visar tydligt att han eller hon vill leka så är det ett bra sätt att stärka banden mellan er. Aktivitetsleksaker kan även göra att hunden känner sig mer avslappnad.
Låt inte hunden gå utomhus direkt. Om den är känslig finns en risk att den blir rädd och springer bort. Var även uppmärksam om du tar med din hund till en hundpark: stängslet kanske inte är tillräckligt högt för en akrobatisk vovve.
Ensamträna. Vänj din nya familjemedlem vid att vara ensam gradvis. Samma råd gäller både för vuxna och valpar.