Fästingar är vanligt förekommande små parasiter som tycker om att suga sig fast på våra husdjur, och några som brukar vara särskilt utsatta för fästingar är hundar. Men fästingar kan även föra med sig en rad sjukdomar, och därför är det viktigt att vara uppmärksam på tecken på fästingbett och att vidta åtgärder för att skydda sin hund. Här berättar vi mer om de vanligaste symtomen för fästingbett på hund, så du vet vad du ska hålla utkik efter.
Fästingar är små, leddjur med åtta ben och de påminner faktiskt om spindlar. De kan hittas i gräs, skogar och andra områden med vegetation. Fästingar biter sig på hundar och andra djur och livnär sig på deras blod.
När en fästing biter sig fast på en hund kan den vara svår att se. De är vanligtvis ungefär lika stora som ett sesamfrö när de inte har sugit blod, men kan bli stora som russin när de är fulla av blod. Fästingar är vanligtvis svarta, där honans ovansida är svart framtill och röd eller rödbrun baktill. När fästinghonorna sugit blod och blivit större blir de ofta runda och gråaktiga i färgen.
Symtom på fästing eller fästingbett beror på om din hund endast blivit biten av en fästing eller drabbats av en fästingburen sjukdom. Om din hund endast blivit biten av en fästing och fått ett fästingbett kan du märka symtom som:
En röd, svullen och kliande bula på huden där fästingen har bitit
Feber, trötthet och slöhet
Nedsatt aptit och viktminskning
Ledvärk och stelhet
Hudproblem, till exempel eksem och klåda
Förändringar i hundens beteende, till exempel att den blir aggressiv eller slö
Nedsatt allmäntillstånd
Feber
Trötthet
Ömma och stela leder
Hälta som ibland förflyttar sig mellan olika ben, så kallad vandrande hälta
Dålig aptit
Smärta eller ömhet
Brist på blodplättar (för att se det behövs blodprov)
Om du hittar en död eller uttorkad fästing på din hund behöver du generellt sett inte oroa dig. Särskilt om du använder fästingmedel på din hund är det normalt att hitta döda fästingar. Om du hittar en död eller uttorkad fästing på din hund kan du:
Använd en fästingborttagare för att ta bort fästingen försiktigt
Se till att du får bort hela fästingen, inklusive huvudet
2. Rengöra området:
Rengör området där fästingen satt med desinfektionsmedel.
3. Hålla koll på din hund:
Håll koll på din hunds symptom under de kommande veckorna.
Om du märker något ovanligt, till exempel feber, aptitlöshet eller trötthet, kontakta din veterinär.
Fästinghonor som sugit blod blir stora, runda och grå, så om du hittar en grå fästing på din hund är det en fästinghona som suttit där åtminstone ett tag. Annars är fästingar vanligtvis svarta, där honorna är svarta framtill och röd eller rödbruna baktill.
Ibland händer det att fästingens huvud sitter kvar i hunden när man som husdjursägare försöker ta bort fästingen. Då är det viktigt att du inte försöker gräva ut huvudet, det kan nämligen skada hundens hud och ökar risken för infektioner. Använd i stället en pincett eller fästingborttagare och försök att försiktigt plocka bort huvudet. Rengör sedan området med sårtvätt. Håll sedan koll på din hunds symtom under en tid, och undersök fästingbettet så att du enkelt upptäcker om rodnad eller svullnad skulle uppkomma.
Om du inte känner dig bekväm med att ta bort fästinghuvudet själv, eller känner att det inte går, kan du kontakta veterinär.
Det är ganska vanligt att hundar får en liten svullnad i huden efter ett fästingbett. Var uppmärksam på hur din hund mår, se till att hunden inte slickar på svullnaden samt tvätta området dagligen med sårtvätt. Svullnaden eller knölen kan finnas kvar ett tag, men börjar du bli orolig rekommenderar vi att du kontaktar veterinär.
Vill du veta mer om fästingar och fästingbett på hund? Läs då mer här! »
Fästingar hos hund kan vara en vanlig och allvarlig hälsorisk, särskilt under sommar- och höstsäsongen. Som hundägare är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar med rätt medel. Hos Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar!