Det kan vara många funderingar och mycket beslutsångest innan man bestämmer sig för att det är dags att låta sitt älskade husdjur somna in. Ibland kan beslutet gå snabbare, på grund av att något akut inträffat, men oavsett är det oftast känslomässigt jobbigt. Det kan vara skönt att veta lite vad som händer på kliniken den dagen man kommer för att ta farväl och vi hoppas att denna text kan vara till stöd för dig som djurägare.
När är det dags att ta farväl?
Det är i sig ingen sjukdom att bli gammal och att djuret till exempel ser eller hör sämre, eller blir senil och får ändrat beteende behöver inte betyda att det är dags att låta djuret somna in. Så länge ditt djur verkar vara glad, äter och dricker som det ska, kan utföra sina behov, inte har ont och kan utföra sina naturliga beteenden är det inget hinder att vara gammal.
När du märker att livsglädjen hos ditt djur är påverkad, att den har ont, eller inte kan äta eller dricka normalt, eller sköta sin hygien på ett tillfredsställande sätt är det bra att rådfråga din veterinär om det finns något man kan hjälpa ditt djur med, eller om det är dags att ta beslutet om att låta det somna in. Vi kan inte ta beslutet åt dig, men kan hjälpa dig att fatta rätt beslut baserat på hur djuret mår.
Vad händer vid sista besöket?
Att hjälpa djurägare ta farväl av sin älskade familjemedlem är tyvärr en del av en veterinärs vardag och det finns inga dumma frågor eller funderingar som du behöver vara orolig för att ställa. Vi är vana vid ledsna djurägare och vet hur svår den här dagen är.
När ni kommer till kliniken kan vi, om ni vill, göra klart med det praktiska pappersarbetet och betalning först, så att du sen kan fokusera på ditt djur. Vill man hellre gå direkt in på rummet så får man göra det. Inne på rummet finns det ofta en filt, ett tänt ljus och belysningen är dämpad, det är viktigt med lugn och ro för att både du som djurägare och ditt djur ska slippa känna er stressade.
Veterinären eller en sköterska brukar gå in och beskriva vad som ska hända och sen får ditt djur en lugnande spruta. De allra flesta får den i nackskinnet och det brukar inte göra ont, oftast reagerar de inte alls på sticket. Sen får du sitta med ditt djur tills han eller hon somnat till. Det tar oftast 5-10 minuter innan det lugnande medlet verkar, men det kan ta längre tid om ditt djur är stressad eller mycket sjukt. Ibland kan man behöva ge en dos till av den lugnande medicinen.
När ditt djur lagt sig ned och sover tungt kommer veterinären eller sköterskan tillbaka in och lägger en kanyl i frambenet. Om ditt djur är mycket gammal, sjuk eller fått mycket lugnande medicin kan det ibland vara svårt att hitta ett lämpligt kärl och man kan behöva sticka fler gånger. Detta kan kännas jobbigt för dig som djurägare, men ditt djur känner inte detta tack vare att den lugnande medicinen också är smärtstillande. Den sista vätskan man ger i kanylen är en slags överdos av sömnmedel, det gör inte ont eller är obehagligt utan ditt djur glider in i en djup koma innan hjärtat slutar att slå.
Det kan vara bra att vara lite förberedd på, att när hjärtat slutar slå sker en hel del reaktioner i kroppen vilket kan leda till att djuret drar en djup suck, rycker med benen eller ibland kissar på sig. Detta är helt normalt men kan kännas otäckt, framförallt om man är oförberedd. När djuret har slutat att andas lyssnar veterinären efter djurets hjärtslag och förklarar djuret avlidet när man inte längre hör några hjärtslag.
Vad händer efter att djuret somnat in?
Innan själva besöket inleds har man som djurägare fått ta ställning till hur man vill göra med kroppen efteråt. Man kan välja att ta med djuret hem för begravning, eller lämna det för vanlig kremering då djuret kremeras med andra djur, eller separat kremering då djuret kremeras ensamt och man får tillbaka askan. Alla väljer olika och inget är mer rätt än det andra, känn efter vad just du vill.
Det är alltid svårt att säga farväl och man önskar många gånger att djuren kunde leva lika länge som oss själva. Meddela gärna kliniken innan om ni har några speciella önskemål, det mesta brukar gå att ordna och det är viktigt att du och din familjemedlem får en fin sista stund ihop.