På sommaren kan en parkerad bil vara en dödsfälla för våra fyrbenta vänner. Varje år skadas och omkommer husdjur som lämnats ensamma i varma bilar. Eftersom vi älskar alla djur vill vi göra allt vi kan för att skydda dem. Därför har vi tagit fram Värmeslagaren. Här kan du läsa mer om Värmeslagaren och lära dig hur du ska göra för att hjälpa ett djur som är i nöd, eller har drabbats av värmeslag.
Värmeslagaren är ett verktyg som kan användas för att krossa bilrutan i en nödsituation. Den har även en vattenbehållare för att snabbt kunna erbjuda vätska. Vi hoppas att Värmeslagaren aldrig ska behöva användas. Huvudsaken är att den blir en viktig påminnelse till oss alla, att aldrig lämna husdjur i varma bilar.
Enligt svensk lag har du rätt att krossa bilrutan i ett nödläge. Med nöd innebär att djurets hälsa eller liv är i fara. Den som krossat rutan måste även vara beredd på att identifiera sig för polis och bilägare.
Innan det kan vara aktuellt att använda Värmeslagaren måste du göra en bedömning av situationen och försöka ta reda på hur djuret i bilen mår. Följ dessa steg för att se till att inga husdjur skadas eller avlider i en varm bil.
Värmeslagaren säljs under en begränsad period i ett urval av Arken Zoo-butiker:
Vi skänker alla intäkter från försäljningen till Svenska Djurambulansen. De är en volontärverksamhet som hjälper djur och djurägare i nöd genom en säker och professionell transport till veterinär eller annan lämplig instans. På så sätt kan vi hjälpa ännu fler husdjur i nöd att få den hjälp de behöver.
På sommaren kan temperaturen i en stillastående bil stiga med många grader på bara några få minuter. Det betyder att en helt vanlig svensk sommardag på 18–20 grader är fullt tillräcklig för att det ska bli farligt.
För ett husdjur som är instängt i en bil kan hög temperatur snabbt leda till överhettning och i värsta fall värmeslag. Detta kan i sin tur orsaka skada och i värsta fall, att husdjuret avlider. Temperaturen i en parkerad bil kan stiga mycket snabbt, även om det inte är jättevarmt.
Du får aldrig lämna ett djur utan tillsyn i en bil om det finns risk att temperaturen inne i bilen kan överstiga 25 grader.
Symtom på värmeslag hos katter är forcerad andning, saliverande, oro, vinglig gång och om det vill sig illa - kollaps. Trubbnosiga katter har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste katten tas in till en veterinärmottagning.
Symtom på värmeslag hos hund kan vara att hunden söker sig till vatten eller till svala golv där magen svalkas. Andra tecken kan vara att hunden hässjar, dreglar, har torra och röda slemhinnor, får hög puls, är orolig eller förvirrad. Att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en promenad kan också tyda på värmeslag.
I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter samt kräkningar och blodiga diarréer. Är det riktigt allvarligt kan hunden komma i chock och cirkulär kollaps om inte akuta åtgärder sätts in.
Men överväg att hellre lämna dem hemma om de riskerar att behöva sitta i bilen, även om det bara är för en kort stund. Värmeslag kan slå till snabbare än väntat och värme är farligare än kyla för våra fyrbenta familjemedlemmar så erbjud vatten, skugga och svalka – då blir de glada!