Klarna Klarna Visa och Mastercard Trygg E-handel
Till kassan
Min kundvagn (0)

Marsvin

Marsvin – Cavia aperea porcellus

Marsvin finns i en mängd päls- och färgvarianter. De lever vilt i Sydamerika och blir normalt 4-6 år gamla, väger runt 1 kilogram som vuxna och blir 25-30 centimeter långa.

Ibland kan de kivas lite – prova er fram

Det är matglada och tillgivna flockdjur som inte ska vara ensamma! Håll antingen hanar, honor eller en kastrerad hane med en hona tillsammans.  När de växer upp kan de bråka om revir och rangordning så observera dina djur noggrant.

Lite extra omtanke kan behövas

Små djur kan bli dåliga snabbt så vänta inte med att kontakta oss och sedan en veterinär om du är orolig. Med en karda, kam och mjuk borste borstar du pälsen och tar bort tovor. Om de behöver badas används ett smådjursschampo. Klorna behöver regelbundet klippas, klipp med en klotång (som ska bytas om den blir slö) och ha blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Var försiktig – och låt dem vänja sig långsamt

Transportera dem i en transportbur. Lyft dem alltid med ett stadigt grepp om kroppen med ena handen och stöd underifrån med andra handen. Undvik att bära omkring dem eftersom det ökar risken att bli tappad och skadad. Sitt med dem på golvet och vänj dem vid hantering.

Parning och uppfödning

Honans könsöppning har en typisk “Y-form” och hanens penis blir synlig vid ett lätt tryck runt könet, även pungen syns tydligt. De blir könsmogna redan vid 1-3 månader. De bör paras första gången mellan 5-8 månaders ålder för att minska risken för problem vis förlossningen. Dräktigheten är på 58-72 dygn och de får 2-6 ungar som föds helt utvecklade. De säljs lagenligt från 5-6 veckors ålder.

Rätt foder ger pigga kompisar

Marsvin är gräsätare och utfodras med fri tillgång på högkvalitativt, fräscht hö som håller magen och tänder i fint skick. Ge höet i en höhäck så hålls det rent.

Nyttiga grönfoderkuber och smaskiga smådjursfrökräckers ger bra sysselsättning som komplement. Varje dag ges även lite grönsaker, frukt och marsvinsfoder, vi rekommenderar den kvalitativa serien Premiumfoder. Ge färsk frukt och grönsaker I en separat skål, på ett fruktspett, eller i en klämma. Att gro gnagargräs brukar vara populärt efter tillvänjning. Foder och hö ska förvaras mörkt, torrt och svalt eftersom fukt kan göra att höet möglar. De finns även många typer av belöningsgodis som används för att locka marsvinen till dig vid kel och träning. De dricker ur en vattenflaska eller en vattenskål och äter ur en matskål. Diska dem och byt mat och vatten var dag.Kosten kompletteras med saltsten och kalksten.

Var observant under tiden

Sysselsättningsbrist kan göra att de äter för mycket tillskott vilket är ohälsosamt, var observant på det. Vid minsta osäkerhet på att tillräckligt mycket C-vitamin ges i maten ska de få C-vitamintillskott i munnen eller över fodret varje dag. Brist leder till sämre immunförsvar, förlamning och dödsfall. Byts foder för snabbt eller de får för mycket grönt utan att vara vana vid det kan de bli dåliga i magen. Ge endast hö, vitaminer och vatten tills de återhämtat sig. Pimpsten eller lavasten sliter bra på tänderna.

Dina små vänner är värda ett bra boende

Buren kan aldrig bli för stor! Den ska minst vara 70x45x25 centimeter och placerad på en dragfri och sval plats. Täck botten med ett material som inte dammar t.ex. alspån, papperspellets eller Pet All Pine kompletterat med halm för att göra det mjukare. Städa buren med en kattsandsspade en toalåda underlättar. UrineOff-spray tar enkelt bort lukt och urinrester. De ska ha ett hus att sova i och flera gömställen, välj gärna tak eller gångar där du fortfarande kan ta kontakt med dem. Ha rikligt med utmaningar och leksaker till dem, allt behöver inte finnas I buren samtidigt utan kan bytas ut ofta.

Det finns många varianter av gallerbollar, aktiveringsbollar och morotshållare som kan fyllas med foder eller godbitar som sedan är klurigt att få ut. Även trägnagarpinnar är roligt att tugga på.

Ta med dem ut på lite äventyr

Är det svårt att skapa en säker miljö i hemmet utan t.ex. elsladdar som kan gnagas sönder finns smarta rasthagar. Bitterspray kan också skydda mot gnagning. På sommaren kan de få gå på promenad i sele och koppel eller vara ute i en betesbur. Glöm inte att de behöver vänja magen vid att äta gräs.

Första tiden hemma

Lycka till med dina nya husdjur. Alla tillbehör du behöver finns här hos oss och har du de minsta frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till oss. Vi hjälper dig givetvis både före, under, och lika självklart efter köpet.

Var försiktig – och låt dem vänja sig långsamt

Ge dem lugn och ro i buren det första dygnet och börja sedan bekanta er. Ett litet tips är att läsa infobladet vid buren, så lär sig de känna igen era röster och dofter. Det finns många intressanta och lärorika böcker om marsvin vi rekommenderar.

Låt dina barn vara med från början

Barns naturliga djurkontakt utvecklar deras förmåga att sätta sig in i andras känslor, önskningar och behov. De växer i lagom takt med uppgiften att kunna ta hand om sina smådjur, men det är alltid en vuxen som har slutligt ansvar för skötsel, utfodring och att djuret får bästa möjliga levnadsvillkor