Sommaren är härlig för kropp och själ. Du som har hund bör dock hålla ögonen öppna, eftersom de fyrbenta familjemedlemmarna oftast inte är så noga med sin egen säkerhet. Du har alltså fått ännu ett jobb: förutom utfodrare, förälder, kompis, mentor och öronkliare är du nu även din vovves säkerhetschef. I denna guide har vi sammanställt information om sommarens vanligaste faror, så att du kan förebygga dem och agera rätt i en eventuell nödsituation.
Hundar kan bli överhettade i sommarvärmen, och det är viktigt att ta på allvar. Lämna aldrig din hund i bilen eftersom temperaturen stiger snabbt och bilen kan bli en dödsfälla.
Ha alltid med vatten när ni går hemifrån, både till dig och din hund. Hos Arken Zoo hittar du reseskålar och vattenflaskor till hund.
Undvik intensiv lek och träning mitt på dagen om din hund är känslig för värmen.
Hundar utan päls skyddar du med solskyddsfaktor eller täckande kläder.
Har skadan redan skett så är det bra att smörja in med en djupverkande gelé där hunden bränt sig.
Kylväst till hund eller kylscarfs kan vara till hjälp. Många hundar tar sig gärna ett svalkande dopp i till exempel diket för att svalka sig. Låt det vara okej med leriga bad när det är varmt!
Har din kompis blivit alldeles för varm? Ta er till en sval plats, kyl försiktigt hunden med kalla handdukar och erbjud vatten. Om det inte blir bättre efter en kort stund bör ni uppsöka veterinär.
Här kan du läsa mer om hur din svalkar din hund i värmen.
Hundar med tjockare päls kan få fukteksem, så kallad ”hot spot”, under sommaren. Dessa kliar oftast och kan ge upphov till stora, infekterade, fuktiga eksem – vanligtvis under öronen, på kinderna, halsen och huvudet. Förebygg genom att torka hunden ordentligt efter bad, särskilt vid ljumskar, armhålor, under öronen och på andra ställen där det blir fuktigt och varmt. Hos Arken Zoo hittar du speciella handdukar med bra uppsugningsförmåga. Om du misstänker att din hund fått fukteksem kan du klippa eller raka ner pälsen så mycket det går i det utsatta området. Om såret ser infekterat ut bör ni uppsöka veterinär.
Bad är en fantastisk sommaraktivitet som är både svalkande och kul - men var uppmärksam! En gröngul soppa eller blågrön, trådig massa i vattnet kan vara algblomning. Algblomning ger inte bara upphov till hudirritation och ögonbesvär utan det kan även vara direkt livsfarligt om din hund får i sig det! Undvik vatten där det är algblomning, men om skadan redan är skedd och din hund uppvisar symptom som kräkningar, diarré eller feber bör ni uppsöka veterinär omedelbart!
Några som verkligen uppskattar solens strålar är huggormarna. Ofta är de skygga men de kan bita en nyfiket nosande hund i försvar. Området runt bettet kan svullna upp till nästan dubbel storlek på bara några minuter och du kan eventuellt även se två små ingångshål i huden. Om din hund blivit bitet av en huggorm är det viktigt att du försöker hålla den stilla och att uppsöka veterinär direkt.
Att bli biten av en flygande insekt är oftast ofarligt för hundar, även om det såklart kan vara obehagligt. Små blodsugande insekter, framför allt knott, kan orsaka hudinflammationer om hunden slickar på betten. Det är oftast ingen fara, men om det blir varigt eller om din hund verkar ha ont eller får feber är det läge att uppsöka veterinär. Bi- och getingstick gör ont men är inget att vara orolig för så länge sticket inte sitter nära andningsvägarna (till exempel munnen) eller om din hund blir attackerad av ett helt jordgetingbo, då är det bra att uppsöka veterinär. Uppsök även veterinär om hunden är slö, kräks eller andas dåligt, för då kan det handla om en allergisk reaktion.
Fästingarna är några av de farligaste krypen som tittar fram på sommaren och de kan bära på obehagliga sjukdomar. Två produkter som är bra att ha hemma är fästingmedel och fästingplockare. Det finns mycket du som husse eller matte kan göra för att skydda din hund mot fästingar.
Läs våra fästingtips för hund här »
Bitar av tillagade ben kan vara vassa och ställa till med problem i hundens tarmar. Ofta slutar det dock bra, som tur är. Här är några saker att tänka på vid grillningen så att din hund inte skadar sig:
Om din hund tjuvat till sig rester så ge den sparris till efterrätt. Sparris lägger sig runt de vassa bitarna i hundens mage och hjälper till att få ut dem på ett säkert sätt.
Håll koll på hundens hälsa de närmaste dagarna efteråt. Åk till veterinär om den verkar ha ont, vara väldigt trött, försöker kräkas, tömma tarmen utan att lyckas eller har blod i kräkningar eller avföring.
Det kanske känns lockande att ge den tiggande hunden en aväten majskolv, men den grova, träartade kolven fastnar lätt i din vovves tarmar. Om hunden fått i sig en majskolv, håll koll på hur den mår och på avföringens konsistens, tills eventuella rester av kolven kommit ut. Lite paraffinolja gör det lättare för kolven att glida genom tarmarna.
Varje sommar drunknar hundar inte bara i båtolyckor, utan även vid till synes trygga sommarstugestränder. En hund kan lätt göra en felbedömning av avstånd, få muskelkramper eller bli stel i kallt vatten så att krafterna plötsligt tar slut. En ivrig hund som sätter iväg efter en sjöfågel löper stor risk att simma för långt ut från stranden. Se till att ditt husdjur har flytväst när ni åker båt. Det är även en god idé att ha flytväst även när ni är på bryggan.
Nej! Gå ut! Sommaren i vårt land är för det mesta snäll mot både djur och människor. När du känner till riskerna kan du också undvika dem. Ta med dig din hund och njut tillsammans av vår vackra natur!
Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Arken Zoo Veterinärklinik.
Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!